Επικαιρότητα

Τα χαλιτζια δίνουν ώθηση στην Τηλληρία

Εδώ και μήνες το χαλίτζι  Τηλλυρίας, το κυπριακό ημίσκληρο  λευκό τυρί, περιλαμβάνεται στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η αναγνώριση αυτή, εκτιμούν τοπικοί παράγοντες θα προσελκύσει επενδύσεις στην περιοχή και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην μεταποίηση.  Τα «Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias» είναι ένα μαλακό έως ημίσκληρο λευκό τυρί , φτιαγμένο από θερμικά επεξεργασμένο φρέσκο κατσικίσιο γάλα, πυτιά και αλάτι.

 

Ωριμάζει σε αλατισμένο ορό γάλακτος για τουλάχιστον σαράντα ημέρες και έχει απαλή έως ημίσκληρη και αρκετά εύθρυπτη υφή με χαρακτηριστικές τρύπες διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Το τυρί έχει φρέσκια γεύση, με άρωμα λεμονιού και ελαφρώς αλμυρό.

 

Το όνομα του προϊόντος προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα του τυριού, το καθαρό λευκό του χρώμα και την ακανόνιστη τραχεία του όψη, που θυμίζει πέτρες γυαλισμένες λείες από θαλασσινό νερό, με τα κομμάτια του συγκεκριμένου τυριού να μοιάζουν με βότσαλα.

 

Η τεχνογνωσία στην παραγωγή του τυριού περνά από τη μια γενιά στην άλλη και μέχρι σήμερα παράγεται σε μικρές οικιακές επιχειρήσεις ή σε σπίτια των κατοίκων της Τηλλυρίας. Το προϊόν προστίθεται πλέον στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Δείτε Περισσότερα
Back to top button