Επικαιρότητα

Τα πάρκα θα αλλάξουν και το κλίμα της πόλης

Η δημιουργία δυο γραμμικών πάρκων στην Πάφο, η κατασκευή του πάρκου των χρωμάτων και η ανακατασκευή του πάρκου «δασουδι» αλλάζουν ριζικά την εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα στην πόλη σε σχέση με τους χώρους πρασίνου.

Ειδικοί εκτιμούν ότι πέραν της εικόνας θα υπάρξει και ουσιαστική βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης με τα χιλιάδες νέα δέντρα που θα φυτευτούν που θα λειτουργούν, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, ως εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου για την πόλη με όλες τις θετικές συνέπειες ακόμη και πτώσης της θερμοκρασίας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.    

 

Ουσιαστικά δεν υπήρχαν στην πόλη τέτοιου είδους χώροι. Αν κρίνει κανείς από τα χρήματα που δαπανούνται, συνολικά δέκα σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται πλέον καθαρά ότι γίνεται πράξη αυτό που για χρόνια ακουγόταν στην Πάφο για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Τουλάχιστον στο κομμάτι του πρασίνου, της άθλησης, της απασχόλησης των παιδιών και του περιβάλλοντος.    

Το «Δημοτικό Πάρκο Χρωμάτων» που ξεκίνησε πρόσφατα  είναι συνολικής δαπάνης €3.715.180 και η  διάρκεια εκτέλεσης των  εργασιών 9 μήνες.  Το «Πάρκο των Χρωμάτων» καλύπτει έκτασης 32.000 τ.μ. και θα είναι το πιο «πλούσιο» στην Κύπρο τόσο από άποψη πρασίνου όσο και υποδομών. 

 Το Πάρκο θα περιλαμβάνει πλατειακούς χώρους συνάθροισης, παιδική χαρά, καφετέρια, γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο καλαθόσφαιρας, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, τροχοπεδιλοδρόμιο (skateboard), τοίχο αναρρίχησης 3-6 μ.,  γραφείο διαχείρισης και πληροφόρησης, εκθεσιακό υπαίθριο χώρο, αρωματικό-βοτανικό κήπο,  χώρους υγιεινής, 83 χώρους στάθμευσης για κοινό και ΑΜΕΑ, χώρους υπηρεσιών, κεντρική διαδρομή, και πύλες εισόδου, ενώ θα φυτευτούν εκατοντάδες νέα δένδρα. 

Στο μεταξύ έτοιμα είναι τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια για τα δύο γραμμικά Πάρκα της Πάφου. Τα δύο γραμμικά πάρκα θα δημιουργηθούν σε μια έκταση πέραν των δώδεκα χιλιομέτρων και στα δυο ρυάκια-ποταμούς, στα ανατολικά και δυτικά όρια του Δήμου Πάφου. Σημειώνεται πως τα  δυο πάρκα σχεδιάσθηκαν στα όρια του Δήμου Πάφου με τον Δήμο Γεροσκήπου και τα Κονιά στα ανατολικά και με τις κοινότητες Χλώρακας, Έμπας και Μεσόγης στα δυτικά. 

Το ανατολικό πάρκο θα ξεκινά από την περιοχή του τερματικού κυκλικού κόμβου του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού –  Πάφου και θα καταλήγει στην περιοχή Λιμνάρια, στην Κάτω Πάφο. Το βορειοδυτικό πάρκο θα αρχίζει από την περιοχή  του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου, θα περνά δυτικά της Συνοικίας Μουττάλου και θα καταλήγει στην περιοχή Διπλαρκάτζια, στα δημοτικά όρια Πάφου-Χλώρακας.  

Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ και πέραν του καθαρισμού των ρυακιών, που σε κάποια σημεία σήμερα είναι απροσπέλαστα, θα δημιουργηθούν πεζοδρόμοι και τα ρυάκια θα μετατραπούν όχι μόνο σε πνεύμονες πρασίνου, αλλά και σε χώρους άθλησης και περιπάτου για ντόπιους και ξένους.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button