Επικαιρότητα

Τα έθιμα του Πάσχα στον κατάλογο της UNESCO

Για άλλη μια φορά ο λαογραφικός Όμιλος «Κτήμα» Πάφου, μας κάνει περήφανους αφού χάριν στις επίπονες προσπάθειες των ανθρώπων του καταφέρνει να εντάξει στον Εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα Πασχαλινά έθιμα.

 Τα έθιμα του Πάσχα τα συναντάμε στην πόλη της  Πάφου και σχεδόν σε όλα τα χωριά της επαρχίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Σύντομη περιγραφή:

Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και κάθε χρόνο οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη την πορεία του Κυρίου από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Ανάσταση του. Κατά τη διάρκεια της Αγίας Εβδομάδας, οι πιστοί συγκεντρώνονται στους ναούς για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Παράλληλα με την συμμετοχή τους στη λειτουργία, οι κυπριακές οικογένειες βιώνουν τις άγιες αυτές μέρες μέσα από μια σειρά εθίμων, το οποία αποτελούν κληροδότημα των παλαιότερων γενιών στις νεότερες. Δεν υπάρχει πόλη ή χωριό της ελεύθερης Κύπρου που να μην πραγματοποιεί κάποια από τα έθιμα του Πάσχα, παράλληλα ή ταυτόχρονα με τις εκκλησιαστικές ακολουθίες: μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην αναπαράσταση της Βαϊοφόρου, στο στόλισμα και την περιφορά του Επιταφίου, στην παρασκευή των πασχαλινών ζυμωμάτων, στην ετοιμασία της λαμπρατζιάς, την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και το αποκορύφωμα το βράδυ της Ανάστασης όπου όλοι οι πιστοί σπεύδουν να ακούσουν τον «Καλό Λόγο».

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται όλα τα έθιμα και οι αναπαραστάσεις που γίνονται, πολλές φορές μοναδικά, σε περιοχές της Πάφου από το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων ή της ελιάς, τα πασχαλινά εδέσματα , το κοκκίνισμα των αυγών,  αλλά και τα ιδιαίτερα ζυμώματα όπως οι πασκιες, οι φλαουνες, οι αυκωτες. Επίσης παρουσιάζεται με λεπτομέρεια όλη η τελετουργία της μεγάλης εβδομάδας, του επιταφίου και της ανάστασης.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close