Πολιτική

Σύσκεψη για μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ευρεία, πολύωρη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου στη παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών κυρίων Νουρή και Χριστοδουλίδη, του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, Δικαιοσύνης και Άμυνας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και των Τμημάτων Γεωργίας και Ασύλου και Μετανάστευσης. Θέμα συζήτησης ήταν η υπογεννητικότητα της Κύπρου και το μεταναστευτικό. Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν και στα περαιτέρω μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν πέραν των όσων έχουν ήδη ληφθεί από το κράτος. 

Χαιρετίσαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι βρισκόμαστε στο πυθμένα της ΕΕ όσον αφορά τις γεννήσεις και για να καλυφθεί η διαφορά μας θα πρέπει να ανέβει το ποσοστό γεννήσεων της Κύπρου από το 1,3% που είναι τώρα στο 2,1%, απαιτείται η λήψη και άλλων ακόμη μέτρων. Η μη ανάπτυξη του πληθυσμού μας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον τόπο, το καθιστά ένα σοβαρότατο πρόβλημα σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αφού λαός που δεν γεννά κινδυνεύει με αφανισμό του. 

Εξίσου έντονα απασχόλησε και το μεταναστευτικό και οι μεταναστευτικές ροές από μη εμπόλεμες ζώνες. Παρατηρείται μία παρατεταμένη έξαρση, για φέτος μέχρι Νοέμβριο 2021, καταχωρήθηκαν 2.060 αιτήσεις πολιτικού ασύλου με το 85% αυτών των αιτητών να εισήλθαν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αχίλλειο πτέρνα μας, την πράσινη γραμμή. Παρά τα αρκετά μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθοριστικός παράγοντας για έλεγχο της κατάστασης είναι η ίδια η ΕΕ αφού η πολιτική που εφαρμόζει χαρακτηρίζεται ως άστοχη. Αναφέρθηκε ακόμη πως πρέπει να τεθεί ένα φρένο στην επιδοματική πολιτική. Η Κύπρος είναι ένα μικρό, ημικατεχόμενο νησί με περιορισμένους οικονομικούς πόρους που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά σε τέτοιους αριθμούς μεταναστών. Μέχρι σήμερα, από τα ταμεία μας, δαπανήθηκαν 178 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα της χορηγίας που μας παρέχει η ΕΕ για το μεταναστευτικό. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί, μέλημα όλων μας είναι ο σεβασμός προς τον κύπριο πολίτη, προς τον τόπο μας και στους νόμους λαμβάνοντας υπόψη τον ανθρωπιστικό παράγοντα για τους πρόσφυγες. 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ-ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button