Πάφος

Σύνοδος κρατών της κοινοπολιτείας στην Πάφο

Με την πραγματοποίηση της εναρκτήριας δεξίωσης σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. ξεκινούν οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα “Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα”, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου στα Κούκλια .

Η δεξίωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς και ομιλίες από την Υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου και την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, ενώ είναι προγραμματισμένη και προπαρασκευαστική συνάντηση των Ανώτερων Αξιωματούχων των κρατών της Κοινοπολιτείας ενόψει των αυριανών εργασιών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν Υπουργοί Κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Οι Υπουργοί της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών θα συναντηθούν για να καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

Το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή “μεγάλα ωκεάνια κράτη”, δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button