Επικαιρότητα

Σχολική Βία και Παραβατικότητα: Προκλήσεις και Ελπίδες στο Σύστημα Εκπαίδευσης

Τα περιστατικά σχολικής βίας και παραβατικότητας που καταγράφονται πρόσφατα στον τόπο μας κινούν το ενδιαφέρον μας και προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Η έρευνα με τίτλο “Δημιουργία Μηχανισμού Συλλογής Δεδομένων Σχετικά με το Φαινόμενο της Βίας στο Σχολείο” αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις μαθητές αντιμετωπίζει εκφοβισμό, ενώ η σχολική βία επιδεινώνεται εμφανώς τα τελευταία χρόνια.

Η καθημερινή πραγματικότητα μετατρέπει τα σχολεία μας σε αρένες όπου οι θύτες χρησιμοποιούν κάθε μέσον για να επιβάλλουν την εξουσία τους, είτε μέσω σωματικής επίθεσης είτε με διαδικτυακό εκφοβισμό. Συγκεκριμένα, το 26,8% των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι έχει υποστεί βία από μαθητές, ενώ το 15% των γονέων ανέφερε περιστατικά υποβάθμισης από εκπαιδευτικούς.

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση δράση και κατανόησης των αιτιών που οδηγούν τους νέους σε πράξεις βίας. Αναμφίβολα, πρέπει να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και το κράτος.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Παιδείας είναι θετικές, καθώς επικεντρώνονται στην πρόληψη της σχολικής βίας. Ωστόσο, η επιτυχία τους απαιτεί στήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Είτε είμαστε εκπαιδευτικοί, γονείς ή μαθητές, το ενεργό μας ενδιαφέρον στις δράσεις που πρέπει να γίνουν για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ενεργό.

Η ευθύνη είναι συλλογική και τέτοια πρέπει να είναι και η συνεργασία, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στα σχολεία μας που θα είναι ασφαλές και παιδαγωγικό.

Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για μια καλύτερη κοινωνία, αφού τα παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες.

Αντώνης Χριστοδούλου

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Δήμου Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button