Υγεία

Σχεδόν 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο

Διακόσιες ενενήντα μεταμοσχεύσεις νεφρού διενεργήθηκαν στην Κύπρο συνολικά από το 2011, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία ανέφερε ότι 191 μεταμοσχεύσεις διενεργήθηκαν από ζώντα δότη, συμπεριλαμβανομένων εννέα από ασύμβατη ομάδα αίματος και οκτώ μεταμοσχεύσεις σε παιδιά, ενώ 99 μεταμοσχεύσεις έγιναν από μεταθανάτιο δότη.

Σε χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Δρ. Κανάρη σημείωσε πως το 2023 μέχρι την 1η Νοεμβρίου διενεργήθηκαν ήδη 30 μεταμοσχεύσεις νεφρού, εκ των οποίων οι 14 από ζώντα και οι 16 από μεταθανάτιο δότη.

Αναφερόμενη σε επίσημα στοιχεία, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ομολογουμένως ανησυχητικό το γεγονός ότι η ζήτηση για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνεται, για να σημειώσει ότι κατά μέσο όρο 39 χιλιάδες ασθενείς το 2022 μεταμοσχεύθηκαν και 48 χιλιάδες νέοι ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστες αναμονής παγκόσμια.

Σύμφωνα με τη Δρ. Κανάρη, «αυτό σημαίνει ότι περίπου έξι νέοι ασθενείς προστίθενται σε κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση κάθε ώρα», για να προσθέσει ότι στην Ευρώπη 19 ασθενείς κατά μέσο όρο πεθαίνουν κάθε μέρα, περιμένοντας σε μια λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και υποφέροντας σιωπηλά.

Όπως σημείωσε «με στόχο την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, τόσο από ζώντες όσο και από μεταθανάτιους δότες, το κράτος ενισχύει και ταυτόχρονα επικροτεί τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία της νέας Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τον Σεπτέμβριο του 2022».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέσω της διαδικασίας για την έκδοση άδειας οδήγησης παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για εγγραφή στο Μητρώο Μεταθανάτιων Δοτών για Μεταμόσχευση.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button