Πολιτική

Σχεδόν είκοσι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι

Μέχρι σήμερα εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 19.642 νέοι εκλογείς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, καθώς και υποβολής δηλώσεων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού.

Διευκρίνισε ότι εκ των 19.642 νέων εκλογέων, οι 10.332 αφορούν Κύπριους, οι 59 είναι Τουρκοκύπριοι με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, 7.750 αιτήσεις αφορούν Ευρωπαίους που διαμένουν στην Κύπρο για εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ 1.560 αιτήσεις αφορούν Ευρωπαίους για Ευρωεκλογές.

Σημείωσε ότι η ηλεκτρονική εγγραφή εκλογέων θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυκτα ενώ οι Επαρχιακές Διοικήσεις και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη θα δέχονται εγγραφές μέχρι η ώρα 5 το απόγευμα.

Σε σχέση με εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπήρξαν 3.772 δηλώσεις, βάσει των οποίων έχουν εξασφαλίσει εκλογικό κέντρο οι Βρυξέλες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα. Στην Αγγλία, το Μάντσετσερ, το Λονδίνο (2 κέντρα) και το Μπέρμιγχαμ ενώ είναι κοντά να κλείσει και η Γλασκώβη.

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, η ιδιαιτερότητα των εκλογών της 9ης Ιουνίου έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνουν οκτώ εκλογές ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων, Κοινοταρχών, μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μελών Σχολικών Εφορειών.

Στις επικείμενες εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο, καθώς και οι πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στις 24 Απριλίου θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, στις 25 Απριλίου για τα δημοτικά συμβούλια, Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μέλη Σχολικών Εφορειών και στις 29 Απριλίου για τα κοινοτικά συμβούλια.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την δαπάνη των εκλογών είναι €6.650.000.

Η διαλογή καταμέτρησης των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Όσον αφορά τα τελευταία αποτελέσματα είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση επειδή θα αφορούν αποτελέσματα οκτώ εκλογών την ίδια νύκτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο, θα ανακοινωθούν μια με μιάμιση ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 12 Απριλίου θα γίνει η δημοσίευση διαταγμάτων του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο διορισμός Γενικού Εφόρου Εκλογής, Βοηθού Γενικού Εφόρου Εκλογής, Εφόρων Εκλογής και των Βοηθών Εφόρων Εκλογής και έκδοση ενταλμάτων εκλογής προς το Γενικό Έφορο και τους Εφόρους Εκλογής.

Στις 19 Απριλίου θα γίνει δημοσίευση γνωστοποιήσεων Γενικού Εφόρου Εκλογής και Εφόρων Εκλογής για τον καθορισμό των ημερομηνιών και των τόπων υποβολής υποψηφιοτήτων.

Στις 10 Μαΐου θα εκδοθεί διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Στις 31 Μαΐου θα υπάρξει δημοσίευση γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Ως γνωστό, η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα γίνει στις 9 Ιουνίου με την διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Στις 10 Ιουνίου θα γίνει ανακήρυξη εκλεγέντων, επιστροφή Ενταλμάτων Εκλογής από το Γενικό Έφορο Εκλογής και τους Εφόρους Εκλογής στον Υπουργό Εσωτερικών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button