Περιβάλλον

Σχέδιο για ορεινές και ακριτικές περιοχές

Oπως έχει προκηρυχθεί το νέο Στεγαστικό Σχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών με ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 έχει διαπιστωθεί ότι αυτό παρουσιάζει σοβαρά κενά και ελλείψεις και γι΄αυτο το θέμα έχει εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο από τον Βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση και λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

O κ. Πιττοκοπίτης σημειώνει ότι ατυχώς το μοναδικό κριτήριο επιλογής των κοινοτήτων που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο σχέδιο λαμβάνεται μόνο το υψόμετρο των 600 μέτρων και άνω.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός του σχεδίου η πλειονότητα των κοινοτήτων της ορεινής Πάφου που βρίσκονται κάτω από το υψόμετρο των 600 μέτρων σε αντίθεση με γειτονικές κοινότητες, για παράδειγμα, εμπίπτουν στο σχέδιο οι κοινότητες Σαλαμιούς και Αρμίνους αλλά ειναι εκτός τα Κελοκέδαρα και τα Μέσανα. Είναι εντός η Φοιτη και η Λάσα αλλά ειναι εκτός η Σίμου – Δρύμου – Δρυνια, Κρίτου Μαρόττου – Κανναβιού – Άγιος Δημητριανός και Ψάθι. Εντός βρισκονται η Τσάδα κα η Κοίλη και εκτός η Καλλεπεια – Λετύμπου – Χούλου- Πολέμι – Στρουμπί και Γιόλου.

Εκτός επίσης παραμένουν όλες οι κοινότητες του Διαρίζου και όλες οι κοινότητες του Διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς.

Είναι αναγκαίο και επιβάλλεται όπως εκτός από το υψόμετρο, να λαμβάνεται επίσης υπόψιν ο αριθμός των κατοίκων κάθε κοινότητας καθώς και η απόσταση από τα αστικά κέντρα εάν πράγματι ο στόχος της πολιτείας είναι η στήριξη της υπαίθρου.

Παρόλο ότι έχει παρέλθει ένας χρόνος από την δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για αντιμετώπιση / διόρθωση των κενών και στρεβλώσεων του Σχεδίου, δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να εισπράττουμε καθημερινά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της υπαίθρου.

Καλούμε την εκτελεστική εξουσία όπως επιτέλους ξεφύγει από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις για στήριξη της υπαίθρου μας και προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων και μέτρων που να συνάδουν με αυτές τις διακηρύξεις.

Επίσης το σχέδιο αφορά σε παροχή οικονομικής ενίσχυσης για κατοίκηση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές – κοινότητες εντός οικιστικών περιοχών και οικιστικών ζωνών.

Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι δικαιούχοι όσοι έχουν εξασφαλισμένη άδεια οικοδομής ανεξάρτητα στο που βρίσκεται το τεμάχιο όπου θα ανεγερθεί η κατοικία .

Θεωρούμε επίσης ότι είναι ορθό και δίκαιο και ότι εξυπηρετούνται καλύτερα οι στόχοι του σχεδίου να θεωρούνται δικαιούχοι και άτομα τα οποία άρχισαν οικοδομικές εργασίες ανεξάρτητα σε πιο στάδιο βρίσκεται η οικοδομή εφόσον πληρούνται τα άλλα κριτήρια του σχεδίου.

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης

Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button