Επικαιρότητα

Συνεχίστηκε η πολύωρη αντεξέταση του Κ. Λιασίδη στην υπόθεση των πινακίδων

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση  των πινακίδων του Δ. Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου , Δικηγόρος Σάββας Μάτσας, στο πλαίσιο της αντεξέτασης του ανέφερε πως πολύ σημαντικά και απαιτούμενα έγγραφα δεν δόθηκαν στον μάρτυρα όταν έδινε τις καταθέσεις του στις ανακριτικές αρχές, προσθέτοντας πως το σύστημα μηχανογράφισης δεν λειτουργούσε σωστά.Πρόσθεσε δε, πως δεν έτυχαν καν εφαρμογής πολλά προγράμματα από το παλιό στο νέο σύστημα.Αν και πολλά προγράμματα εγκαταστάθηκαν από την προμηθεύτρια εταιρεία, εντούτοις εκτίμησε, δεν τέθηακαν σε εφαρμογή από τον Δήμο Πάφου.

Απαντώντας ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως η αλλαγή του μηχανογραφημένου συστήματος έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2008 και πως καμμία αλλοίωση δεν μπορούσε να γίνει μέσα στο σύστημα. Κάθε τέλος του χρόνου, είπε χαρακτηριστικά, κλείνουν όλες οι δοσοληψίες.Είπε μάλιστα πως καμία καταχώρηση οικονομικής δοσοληψίας δεν έμεινε έξω από το σύστημα και πως ο Δήμος Πάφου καταχωρεί όλες τις δοσοληψίες του με τις πράξεις τις μετρητείς.

Ακολούθως ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε ετήσια έκθεση για το 2009 βάση της οποίας διαφαίνεται ότι παρατηρούνται αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, σε αδυναμίες του παλιού και του νέου συστήματος που σχετίζονται με την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως οι συγκεκριμένες αναφορές του Δικηγόρου αφορούν τις δοσοληψίες των δημοτών στο Τμήμα Υδατοπρομήθειας και Φορολογιών και δεν έχουν καμία σχέση με την υπό διερεύνιση υπόθεση. Ωστόσο ο κ. Μάτσας είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί εντάχθηκε στην συγκεκριμένη υπηρεσία το 2012.

Απαντώντας ο κ. Λιασίδης είπε πως δεν γνωρίζει τα γεγονότα πριν την καταχώρηση μιας δοσοληψίας αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει τα δεδομένα και παραστατικά όπως εμφανίζονται μέσα στο σύστημα.

Ενώπιον του Δικαστηρίου ο μάρτυρας είπε πως οι καταθέσεις του στην Αστυνομία έγιναν  για να διερευνήσει όχι μόνο τις συναλλαγές συγκεκριμένης εταιρείας με τον Δήμο Πάφου, αλλά όλη την πρακτική που ακολουθούν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί. Τα συμπεράσματα λήφθηκαν, όπως εξήγησε, με δεδομένα τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε ένδειξη ότι εργασίες έγιναν κατά παράβαση των συμφωνιών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα έγγραφα που δεν είχε ενώπιον του στο πλαίσιο της έρευνας δεν επηρεάζουν στα σημεία που έγιναν τιμολογήσεις, επηρεάζουν, ωστόσο , όπως είπε, τις εξηγήσεις γιατί οι υπηρεσιακοί προέβησαν σε ενέργειες κατά παράβαση των συμφωνιών.

Ο κ. Μάτσας ωστόσο επανέλαβε πως είναι αδύνατο να κάνει ακριβοδίκη ,εάν δεν έχει όλα τα στοιχεία που αφορούσαν το κάθε ένα θέμα που εξετάστηκε, με το μάρτυρα να απαντά πως το αποτέλεσμα της έρευνας στο αριθμητικό μέρος είναι σωστό.

Είπε ακόμη, πως από τα έγγραφα τα οποία έχει στην διάθεση του δεν φαίνεται ότι ο Δήμος Πάφου αποζημιώθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την συμφωνία που έκαναν με την εταιρεία Κυριακίδης.Συγκεκριμένα ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη μη αντίδραση του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου στις τιμολογήσεις αλλά και ότι παρόλη τη τιμολόγηση που έγινε από τα Δημόσια έργα, ο Δήμος δεν πληρώθηκε.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως δεν έγινε αξιόπιστη έρευνα με αποτέλεσμα να κατηγορούνται τρία πρόσωπα και δύο εταιρείες για ζημιά που υπέστη ο Δ. Πάφου ύψους 200 χιλ. ευρώ ενώ αυτό το ποσό καταβλήθηκε.

Ο μάρτυρας ωστόσο σημείωσε ότι η έρευνα είναι αξιόπιστη και αναφέρεται σε αξιολόγηση συγκεκριμένων εγγράφων.Τα έγγραφα είπε που υπάρχουν είναι ικανοποιητικά για να καταλήξουν στο συμπέρασμα τους.

Η θέση της υπεράσπισης είναι ωστόσο οτι το ποσό των 46.887 ευρώ που αφορά τη ζημιά που υπολόγισε ο Δήμος Πάφου με βάση τις υπερτιμολογήσεις δεν πρέπει να λογίζεται ζημιά και δεν πρέπει να κατηγορείται ο πελάτης του.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας παραδέχτηκε ωστόσο ότι από το εσωτερικό σημείωμα του Δημοτικού Μηχανικού φαίνεται ότι πληρώθηκε ο Δήμος Πάφου για τις εργασίες που έγιναν για τα μέτρα κυκλοφοριακης ύφεσης και πως αυτό  πρέπει να το λάβει υπόψη το Δικαστήριο και να το αφαιρέσει. Παρά ταύτα συνέχισε,

παραμένει η ζημιά στο Δημόσιο.

Ο κ. Σάββας Μάτσας είπε  ωστόσο πως η ζημιά αυτής της δίκης δεν είναι η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο αλλά ο Δήμος Πάφου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές  των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.    
     
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για  σκοπούς συνέχισης της  αντεξέτασης του μάρτυρα  στις 6.6.2019 στις 09:00 το πρωί .

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button