Συνέλευση νοσηλευτών

Το πενταετές πλάνο της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (EFN) για την Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική (Advance Practice Nursing– APN) εγκρίθηκε στην 116η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου 2023, στην πόλη Opatija της Κροατίας. Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών- ΠΑΣΥΝΜ, εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ, Δρ. Αριστείδης Χωραττάς (Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFN).
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν 25 Εθνικοί Σύνδεσμοι της Ευρώπης, ενώ προσκλήθηκαν ως παρατηρητές μέλη εθνικών συνδέσμων χωρών, που δεν είναι ακόμη μέλη της Ομοσπονδίας (Βοσνία/ Ερζεγοβίνη και Κόσοβο) καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φοιτητών Νοσηλευτικής (ENSA) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Συνδέσμων (ΕFNNMA). Τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε ο Εθνικός Σύνδεσμος της Κροατίας.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε από τον Δρα Χωραττά, η πρώτη σύντομη ανάλυση των δεδομένων που λήφθηκαν από τα μέλη σε σχέση με το ερωτηματολόγιο για τις νοσηλευτικές αναλογίες το οποίο είχε σταλεί από τον ίδιο και την Phil Ní Sheaghdha (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής) τον Δεκέμβριο του 2022. Δεδομένα στάλθηκαν από 26 χώρες και παρόλο ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, εντούτοις σε όλες υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση και την έλλειψη νοσηλευτικού δυναμικού.
Όπως αναφέρεται, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη σημαντικότητα του εγχειρήματος για μελέτη του θέματος των αναλογιών, αφού η ασφαλής στελέχωση είναι το κύριο ζητούμενο από όλους τους Συνδέσμους.
Έγινε αναφορά ότι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες χώρες για νοσηλεία λόγω έλλειψης προσωπικού και κλείσιμο κλινών, νοσηλεύτριες προσλαμβάνονται από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δικές τους ελλείψεις σε νοσηλευτικό δυναμικό επιδεινώνοντας το πρόβλημα ενώ η ηθική πρόσληψη (ethical recruitment) δεν λαμβάνεται υπόψη από τους πολιτικούς.
Σημειώθηκε ότι η πρόσληψη νοσηλευτικού δυναμικού από άλλες χώρες αποτελεί πρόβλημα και σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών λόγω των γλωσσικών περιορισμών, ενώ οι φοιτητές νοσηλευτικής ανέφεραν ότι λόγω ελλείψεων η κλινική τους άσκηση διαρκεί πάρα πολλές ώρες την μέρα, επιφέροντας τους κόπωση και απογοήτευση.
Στη Γενική συνέλευση έγινε αναφορά στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Βία έναντι των γυναικών για την οποία μαζί με το Έγγραφο Πολιτικής του EFN για τη Βία και Παρενόχληση έναντι των Νοσηλευτριών (2021) ζητείται όπως εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των Εθνικών Συνδέσμων για εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.