Επικαιρότητα

Συμφωνία που ικανοποιεί όλους για χελώνες

Ιδιαίτερα επιτυχημένο χαρακτηρίζει ο υπουργός Γεωργίας το πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελώνων το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Το πρωί ο Κώστας Καδής συνοδευόμενος από την διευθύντρια του τμήματος αλιείας και θαλασσίων ερευνών Μαρίνα Αργυρού επισκέφθηκε παραλίες στις περιοχές της Λίμνης και της Αργακας και μαζί με τους  τεχνοκράτες άνοιξαν έτοιμες φωλιές και βοήθησαν χελωνάκια που δεν εγκατέλειψαν τις φωλιές να κατευθυνθούν προς την θάλασσα.

Όσα από τα χελωνάκια αυτά επιβιώσουν θα επιστρέψουν, όταν ωριμάσουν μετα από 25 χρόνια, στην ίδια παραλία για να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.   Την περιοχή του Κόλπου της Χρυσοχους επιλέγουν ως επι το πλείστο οι χελώνες Καρέτα- Καρέτα ενώ πολύ λιγότερες είναι οι φωλιές των πράσινων χελωνων που κυρίως επιλέγουν την παραλία της Λαρας.

Ο Κώστας Καδής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του προγράμματος το οποίο στοχεύει στην διατήρηση ενός εμβληματικού, όπως το χαρακτήρισε, είδους της Κυπριακής βιοποικιλότητας και ενός βασικού στοιχείου της φυσικής κληρονομίας του τόπου. Σε αυτή την προσπάθεια το υπουργείο, είπε, επιδιώκει να έχει δίπλα του τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για την ανταπόκριση που βρήκε από τις κοινοτικές αρχές της περιοχής, τον δήμαρχο Πόλεως και τους κοινοτάρχες Αργακας και Γιαλιας.

Ο κ.Καδης ανέφερε ότι μέσα από την ανάδειξη των χελωνων μπορούν να επωφεληθούν και οι τοπικές κοινωνίες και έκανε λόγο για αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων. Υπάρχουν χρυσές τομές και λύσεις για όλα, ανέφερε  ο κ. Καδής ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης για αποκατάσταση του φυσικού οικοτόπου, μετα την απομάκρυνση των ακακιών, έχει επιτύχει και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση  στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνων.

Ο κοινοτάρχης της Αργακας Σπύρος Πελοπίδα δήλωσε ότι σωστά πλέον λαμβάνεται πρόνοια και για τον άνθρωπο και κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής. Με τα μέτρα που λαμβάνονται η δράση θα γίνεται από κοινού και τα αποτελέσματα θα είναι άριστα διαβεβαίωσε ο κ.Πελοπιδα ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο κοινοτάρχης της Γιαλιας Μάμας Γρηγορίου ο οποίος ανέφερε ότι με  όσα τροχοδρομούνται και οι κάτοικοι θα είναι ικανοποιημένοι και οι χελώνες θα προστατεύονται.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button