Επικαιρότητα

Στραβά αρμενίζουμε με το ΓεΣΥ

Τις προάλλες ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου, γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης αποτύπωσε μια πραγματικότητα σε σχέση με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και γενικά τα δημόσια νοσηλευτήρια και έπεσαν από τον ΟΑΥ με τα μούτρα να τον κατασπαράξουν.

Είπε ο άνθρωπος με ειλικρίνεια και ιατρική ευθιξία αυτό που και οι ασθενείς διαπιστώνουν, πως από την έναρξη εφαρμογής και της 2ης φάσης του ΓεΣΥ έχουν εγκαταλειφθεί σχεδόν πλήρως τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ταυτόχρονα, ο όγκος χειρισμού περιστατικών έχει μετατοπιστεί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα οποία λόγω της συσσώρευσης περιστατικών δημιουργούνται πλέον λίστες αναμονής.

Στον ΟΑΥ αρνούνται να δουν τα δεδομένα στον χώρο της υγείας με αντικειμενικότητα και θεωρούν πως η όποια αντίθετη άποψη αφορά το ΓεΣΥ ή κατάθεση ανησυχίας από γιατρούς ή άλλους εμπλεκόμενους στον χώρο της υγείας αποτελεί προσπάθεια υπόσκαψης.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πέρα από την υπέρχρηση εώς και κατάχρηση που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις, για την οποία οφείλω να παραδεχτώ γίνονται προσπάθειες περιορισμού, φαίνεται να ισχύει το εξής: Αντί η προσπάθεια να είχε επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της χώρας κατά τρόπο που να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, η εφαρμογή του ΓεΣΥ φαίνεται να οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στα ιδιωτικά. Αυτό, με τη δημιουργία λιστών αναμονής, τον συνωστισμό που παρατηρείται σε όλα πλέον τα τμήματα των ιδιωτικών νοσοκομείων και την επικράτηση του ποσοτικού έναντι του ποιοτικού.

Με αυτά τα δεδομένα να παγιώνονται και τις πλευρές να μην βρίσκουν ακόμη κοινό κώδικα επικοινωνίας, ανησυχώ πως οδεύουμε ολοταχώς σε αδιέξοδα.

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button