Κύπρος

Στον Ανδρέα Λιβέρα τo Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020

Το Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020 και το χρηματικό έπαθλο των €10.000 απονέμεται στον κ. Ανδρέα Λιβέρα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, για την ανάπτυξη του έξυπνου και αυτοματοποιημένου εργαλείου πρόβλεψης φωτοβολταϊκής παραγωγής «Suncaster».Το επίτευγμα του κ. Λιβέρα ξεχώρισε ανάμεσα στις 23 έγκυρες και αξιόλογες συμμετοχές που κατατέθηκαν στον φετινό Διαγωνισμό.

Τα μέλη της πενταμελούς Κριτικής Επιτροπής μελέτησαν όλες τις αιτήσεις με αναφορά στα κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού και αποφάσισαν την απονομή του Βραβείου Μηχανικής και τριών Εύφημων Μνειών ως εξής:

· Το Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020 και το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ απονέμεται στον κ. Ανδρέα Λιβέρα, ηλεκτρολόγο μηχανικό για την ανάπτυξη του έξυπνου και αυτοματοποιημένου εργαλείου πρόβλεψης φωτοβολταϊκής (ΦΒ) παραγωγής «Suncaster». Το εν λόγω έργο συμβάλλει στην περεταίρω διείσδυση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στην παγκύπρια αγορά ενέργειας, μέσω της δημιουργίας ενός αξιόπιστου εργαλείου για την πρόβλεψη της παραγόμενης ΦΒ ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν σε υψηλά μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι αξιοπιστία και σταθερότητα.

· Εύφημος μνεία απονέμεται στον Δρ. Κυριάκο Θεμιστοκλέους, αρχιτέκτονα, για την ερευνητική του συνεισφορά στη βελτίωση της επιτήρησης της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα μέσω της ανάπτυξης ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να τα ταξινομεί ανάλογα με τα υλικά τους τα οποία αφήνουν ξεχωριστό δορυφορικό αποτύπωμα.

· Εύφημος μνεία απονέμεται στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» και τους Δρ. Παναγιώτη Κολιό, ηλεκτρονικό μηχανικό και Δρ. Δημήτρη Ηλιάδη, ηλεκτρολόγο μηχανικό, ως συντονιστών του έργου «Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Εκτάκτου Ανάγκης Covid-19», το οποίο αποτελεί το βασικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης όλων των δεδομένων του Υπουργείου Υγείας που σχετίζονται από τις αναφορές για ύποπτα περιστατικά μέχρι σήμερα.

· Εύφημος μνεία απονέμεται στον κ. Παναγιώτη Ζυμαρίδη, μηχανολόγο μηχανικό για την εικοσαετή του εκπαιδευτική δράση, η οποία με συνέπεια και ενθουσιασμό προάγει τη μηχανική επιστήμη ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη μέση εκπαίδευση και έχει οδηγήσει στην παραγωγή καινοτομίας μέσω της συμμετοχής μαθητών σε πληθώρα διαγωνισμών με σημαντικές διακρίσεις.

Η απονομή του Βραβείου Μηχανικής ΕΤΕΚ 2020 και των υπολοίπων διακρίσεων θα γίνει στο πλαίσιο της τελετής παρουσίασης του Απολογισμού Δράσης για την Τριετία 2017-20, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, 19:00. Η φετινή τελετή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία Covid-19 θα είναι κλειστή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα Facebook του ΕΤΕΚ.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button