Υγεία

Στις πρώτες θέσεις για πρόωρα νεογνά

Περίπου 11,9% των νεογνών στην Κύπρο γεννιούνται πρόωρα, καθιστώντας την Κύπρο στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την προωρότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ο ΟΚΥπΥ, αναδεικνύοντας το έργο που επιτελείται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. 

Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι «αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας και ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο», ο ΟΚΥπΥ «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μητέρων, παιδιών και επαγγελματιών υγείας, παρέχοντας συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) που διαθέτει». 

Με σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι «Η αγκαλιά του γονέα: Μια ισχυρή θεραπεία», ο ΟΚΥπΥ υλοποιεί διάφορες ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και αναδεικνύει παράλληλα το έργο που επιτελούν οι ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. 

Στόχος του προσωπικού των δύο μονάδων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η μείωση χωρισμού μητέρας-νεογνού, η μείωση της εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια νοσηλείας, η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, η μείωση της διαρκείας νοσηλείας, η βελτίωση του νευρολογικού αποτελέσματος, η μείωση των μακροχρόνιων βλαβών και νευροαναπτυξιακής αναπηρίας και η μείωση νοσηλείας για χρόνια νοσηρότητα. 

Η ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου αποτελεί το μοναδικό παγκύπριο κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών επιπέδου ΙΙΙ, και είναι κέντρο αναφοράς για όλα τα σοβαρά περιστατικά με προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητα. Η ΜΕΝΝ δέχεται παραπομπές πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών από τις 22/23 εβδομάδες ηλικίας κύησης μέχρι και τη 14η μέρα ζωής, ενώ επίσης αντιμετωπίζονται περιστατικά με παιδοχειρουργικά, παιδοκαρδιολογικά, παιδονευρολογικά, μεταβολικά, γενετικά και λοιπά προβλήματα που εκδηλώνονται κατά τη νεογνική περίοδο. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button