Κύπρος

Στην φυλακή για το σκάνδαλο ΤΕΠΑΚ

Μετά από τρία χρόνια που καταχωρήθηκε η υπόθεση στο δικαστήριο, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης σε τρεις κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση ατασθαλιών με τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, καθώς και χρηματικό πρόστιμο σε εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στην 60χρονη πρώην υπεύθυνη λειτουργό Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, φυλάκιση δυο χρόνων στον 41χρονο γιο της και ποινή φυλάκισης τριών χρόνων σε 43χρονο καθηγητή του ΤΕΠΑΚ. Επίσης, χρηματική  ποινή €70.000 επιβλήθηκε σε εταιρεία του 2ου κατηγορούμενου.Όπως αναφέρει το δικαστήριο, με έκνομες πράξεις, την περίοδο 2009-2016 και στα πλαίσια 19 ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η 60χρονη συνέδραμε στο ν’ αποσπαστεί από το εγκριθέν ευρωπαϊκό κονδύλι, ποσό σχεδόν €430.000.

Από το ποσό αυτό, προσθέτει, η κατηγορούμενη οικειοποιήθηκε τουλάχιστον ποσό €44.000 από 12 προγράμματα, ενώ στο πλαίσιο των υπόλοιπων προγραμμάτων, οικειοποιήθηκε μέρος του συνολικού ποσού που αυτά αφορούσαν.
Ο γιος της, 2ος κατηγορούμενος, στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων, απέσπασε ποσό περίπου €44.500, από το οποίο περίπου €30.650 κατέληξαν στην εταιρεία του.

Σε σχέση με τον 3ο κατηγορούμενο, το δικαστήριο ανέφερε πως με τις παράνομες πράξεις του, την περίοδο 2011-2016, μέσω επτά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέδραμε ώστε να αποσπαστεί χρηματικό ποσό περίπου €197,300, το οποίο αποτελούσε μέρος του πιο πάνω ποσού των €430.000. Από αυτό, ποσό €22.500 περιήλθε στην κατοχή του και κράτησε το ποσό των €5.000 κατόπιν επιμονής τρίτου προσώπου, ενώ τελικά κατέβαλε τα χρήματα στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.
  

Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε μετά την παραδοχή των τριών κατηγορουμένων, ενώ θα ακολουθήσει δίκη για άλλους τρεις κατηγορούμενους που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, μεταξύ αυτών και δυο Ανώτεροι Διοικητικοί Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button