Επικαιρότητα

Στην Πάφο για το αεροσκάφος της Λιβύης

Ειδικοί εμπειρογνώμονες που ενεργούν για λογαριασμό των Η.Ε. αναμένονται σήμερα στο αεροδρόμιο Πάφου προκειμένου να ερευνήσουν μικρό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος τύπου Lasa T-BIRD φρουρείται επι 24ωρου βάσεως από μέλη της Αστυνομίας. Τον περασμένο Μάρτιο σε  ειδική έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειωνετο  ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος πιθανόν να μετείχε  σε παράνομες επιχειρήσεις στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που ισχύει.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες έφτασαν χθες στην Κύπρο και είχαν ήδη τις πρώτες τους συναντήσεις με μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου που αναμένεται να τους συνοδεύσουν κατά την επιθεώρηση του αεροσκάφους σε υπόστεγο του αερολιμένα Πάφου.

Αν και η διαδικασία των ερευνών ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο τελικά αυτές θα αρχίσουν νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος που βρίσκεται από το 2019 στην Κύπρο εντοπίστηκε πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με αναφορές, ανήκει σε ιδιωτικό στρατό και εκτιμάται ότι ενεπλάκη σε επιχειρήσεις στη Λιβύη, όπου και μετέφερε οπλισμό παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η ιστορία του αεροσκάφους καταγράφεται στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2021. Συγκεκριμένα, με δημοσιευμένη και σχετική φωτογραφία, αναφέρεται ότι σχέδιο πτήσης για τη Λάρνακα, υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019, αν και αυτό ίσως να μην είναι ακριβές, καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα δεδομένο για την εκεί προσγείωση του αεροσκάφους.

Οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να συντάξουν έκθεση με τα ευρήματα τους προς τον ΟΗΕ. Ανάλογα με τα ευρήματα τους θα αποφασισθούν και τα επόμενα βήματα για την τύχη του  αεροσκάφους.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button