Οικονομία

Στήριξη προσφύγων

Ομόφωνα με 48 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για καταβολή εισφοράς 0,4% στις μεταβιβάσεις ακινήτων και μετοχών εταιρειών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Κυριάκο Χατζηγιάννη εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σκοπός η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης από τους Τούρκους ακίνητης ιδιοκτησίας, εξαιτίας της απώλειας κατοχής, χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσής της.
       
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται η οικονομική στήριξη ιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία είναι απροσπέλαστη ή της οποίας η οικονομική αξιοποίηση είναι πρακτικά ή νομικά αδύνατη συνεπεία της τουρκικής εισβολής. Η είσπραξη των απαραίτητων πόρων για τη χορήγηση της πιο πάνω οικονομικής στήριξης θα γίνεται υπό μορφή εισφοράς ύψους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και θα βαρύνει τον πωλητή της εν λόγω ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Επίσης το προτεινόμενο ποσοστό ύψους 0,40% θα εισπράττεται και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας η οποία είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας και η εν λόγω μεταβίβαση θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας ή της κατοχής ή της εκμετάλλευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τον αγοραστή των μετοχών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button