Επικαιρότητα

Σπουδαίοι ομιλητές στην σημερινή μέρα του συνεδρίου

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» συνεχίζεται και σήμερα για 2η ημέρα από το Ινστιτούτο Κύπρου, στο ξενοδοχείο Aphrodite Hillς στην Πάφο.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χτες  πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, τις θέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».


Στο συνέδριο, που γίνεται τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα περιβάλλοντος, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και άλλοι  ομιλητές και ερευνητές. Σήμερα δεύτερη μέρα του Συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος, Νίκος Χριστοδουλίδης Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ. Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργος Κρεμλής Σύμβουλος του Πρωθυπουργού  της Ελλάδος σε θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Michel Jarraud, ο Καθηγητής Hany Heal πρώην Υπουργός της Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας , ο Κώστας Καρτάλης Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Επίσης ο Καθηγητής Ζvi Ben- Avraham  στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ- Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ισραήλ.  Ακόμη η κ. Κλέλια Βασιλείου Επίτροπος Περιβάλλοντος , και η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή πρώην Υπουργός Εξωτερικών. 

Τις επιστημονικές δράσεις της Πρωτοβουλίας, στις οποίες συμμετέχουν πέρα των 200 επιστημόνων από 25 χώρες, συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου.  

Σύμφωνα με πληροφοριακό σημείωμα, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής της ΑΜΜΑ, η Πρωτοβουλία στοχεύει στην έναρξη ή στην ενίσχυση δύο προτεραιοτήτων , της έρευνας που επικεντρώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από περιφερειακά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και αποσκοπεί, α) στην διεξοδική ανάλυση και ακριβή πρόβλεψη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή και β) στην ανάπτυξη μιας “εργαλειοθήκης” πιθανών δράσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών προσκλήσεων στην περιοχή και την δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και μετριασμού των επιπτώσεων της.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button