Επικαιρότητα

Σοβαρές καταγγελίες λατόμων

Τεράστιες ποσότητες λατομικών υλικών διοχετεύονται στην αγορά παράνομα. Όπως εκτιμά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών, στην κυπριακή αγορά διατίθενται παράνομα περίπου το 10% των ποσοτήτων των λατομικών υλικών.

Οι παράνομες λατομεύσεις διενεργούνται σε απομονωμένες περιοχές. Πακτωλός χρημάτων ρέει και στον τομέα της ανακύκλωσης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές όπου και πάλι η παρανομία οργιάζει όπως και το μαύρο χρήμα καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών, στις αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης καταλήγουν μόνο πολύ μικρές ποσότητες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Λατούρος με σημερινή του επιστολή προς τους βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας καταγγέλλει το όργιο παρανομιών που μαίνεται στον τομέα της λατόμευσης και της ανακύκλωσης και στηλιτεύει το γεγονός ότι, οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να πατάξουν την παρανομία.

Οι παράνομες λατομεύσεις

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λατούρος, οι παράνομες λατομεύσεις δημιουργούν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων όπως:

1. Αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι λατομεύσεις αυτές δεν καταβάλλουν τα νενομισμένα τέλη ανά τόνο, δεν καταβάλλουν οποιαδήποτε ενοίκια και δικαιώματα, δεν ελέγχονται για την ποιότητα των παραγόμενων υλικών, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, δεν εφαρμόζουν σχέδια ασφάλειας και υγείας και δεν καταθέτουν χρηματικές εγγυήσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή όλων των πιο πάνω εμπεριέχει σημαντικό κόστος για τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών που δραστηριοποιούνται νόμιμα αλλά όχι για τους παράνομους, τονίζει ο κ. Λατούρος.

2. Η διάθεση ακατάλληλων υλικών στην αγορά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας σε κατασκευαστικά έργα.

Σύμφωνα με τον κ. Λατούρο, το πρόβλημα είναι διαχρονικό και λόγω των απομονωμένων περιοχών στις οποίες διενεργούνται οι παράνομες λατομεύσεις είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση τους με τους υφιστάμενους μηχανισμούς του κράτους. «Κατά την άποψη μας, η Υπηρεσία Μεταλλείων θα πρέπει να επανδρωθεί κατάλληλα με τη δημιουργία γραφείων σε όλες τις επαρχίες αντί μόνο στη Λευκωσία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου», υποδεικνύει στην επιστολή του.

Παράνομες μονάδες ανακύκλωσης

Για το θέμα της ανακύκλωσης των Α.Ε.Κ.Κ. (απόβλητα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές) ο κ. Λατούρος καταγγέλλει στην επιστολή του προς τη Βουλή ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απογοητευτική. Όπως υποστηρίζει, εξακολουθούν να απορρίπτονται στο περιβάλλον Α.Ε.Κ.Κ. ενώ στις εγκεκριμένες μονάδες ανακύκλωσης καταλήγουν μόνο πολύ μικρές ποσότητες και γενικά επικρατεί μεγάλη αταξία.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει επί λέξει: «Η ύπαρξη των παράνομων κινητών σπαστήρων που επεξεργάζονται απόβλητα από εκσκαφές και κατεδαφίσεις δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νόμιμα αδειοδοτημένα λατομεία καθότι οι τιμές πώλησεις ορισμένων υλικών διαφέρουν κατά πολύ από τις υπάρχουσες τιμές της αγοράς. Περαιτέρω και όπως και στην περίπτωση των παράνομων λατομεύσεων παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης των υπολειμμάτων τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η Υπηρεσία Μεταλλείων καλείται να αντιμετωπίσει τις πιο πάνω παρανομίες με συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις αλλά όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν αυτά τα φαινόμενα χωρίς την ενισχυμένη στελέχωση της Υπηρεσίας».

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button