Επικαιρότητα

Σημαντική σύνοδος στην Πάφο

Πραγματοποιείται την Παρασκευή στα Κούκλια  η Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα “Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα”.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν Υπουργοί Κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Οι Υπουργοί της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών θα συναντηθούν για να καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

Η Υπουργική Σύνοδος θα λάβει χώρα σε ξενοδοχείο στα Κούκλια , Αφροταιτ χιλς, ενώ θα προηγηθεί στις 18 Απριλίου συνάντηση Ανώτερων Αξιωματούχων των κρατών της Κοινοπολιτείας, ως προπαρασκευαστική συνάντηση της Υπουργικής Συνόδου.

Η εναρκτήρια δεξίωση θα γίνει στις 18 Απριλίου και την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει το επίσημο άνοιγμα της Συνόδου με χαιρετισμούς και ομιλίες. Μετά τη λήξη της Συνόδου θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου.

Το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή “μεγάλα ωκεάνια κράτη”, δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button