Πάφος

Σημαντικά έργα το 2020 από το Κ.Σ. Κισσόνεργας

Σε σύντομο απολογισμό για το 2020 έχει προβεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας, στον οποίο διαφαίνεται ότι το απερχόμενο έτος ήταν δύσκολο οικονομικά για το Συμβούλιο αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού τμήματος του Συμβουλίου, η μείωση στα έσοδα, λόγω της επιδημίας, έχει ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 22% του προϋπολογισμού εσόδων του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Παρόλη την σημαντική μείωση στα έσοδα του, και λόγω του οικονομικού νοικοκυρέματος των περασμένων ετών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας, κατά το2020, κατάφερε να υλοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά  έργα τα οποία ήταν προγραμματισμένα και απαραίτητα για την κοινότητα, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Γιώργο Στυλιανού.

«Συγκεκριμένα το 2020 έχει κατασκευαστεί ο Παραλιακός Πεζόδρομος κατά μήκος της ακτογραμμής μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, ο οποίος έχει ενιαίο σχεδιασμό που συνάδει με το περιβάλλον και τις αναπτύξεις που έχουν γίνει στην περιοχή και ενώνει όλα τα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής της Κισσόνεργας.

Παρόλο που αρχικά η κατασκευή του πεζόδρομου, στην τελική του μορφή, προϋπολογιζόταν να στοιχίσει γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ (€3,000,000), το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας έχοντας πάντοτε υπόψη τις οικονομικές του δυνατότητες, αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές στον σχεδιασμό και με συνετή οικονομική διαχείριση το έργο έχει στοιχίσει γύρω στις διακόσιες χιλιάδες (€200,000).   

Ο Παραλιακός Πεζόδρομος Κισσόνεργας, αναδεικνύει την ωραιότατη βραχώδη ακτογραμμή και  κολπίσκους της Κισσόνεργας και έχει καταστεί ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της Επαρχίας Πάφου.  Άλλο σημαντικό και απαραίτητο  έργο που έχει γίνει στην Κισσόνεργα είναι η επέκταση του κοινοτικού κοιμητηρίου, ούτως ώστε να καλύψει της ανάγκες της κοινότητας για τα επόμενα 10 περίπου χρόνια.

Η επέκταση του νέου κοιμητηρίου αφορά την κατασκευή της Β’ Φάσης, χωρητικότητας 65 τάφων, με σύγχρονες προδιαγραφές διαχωρισμού. Το κόστος ανήλθε σε περίπου €35,000 και συμπεριλάμβανε την κατασκευή εσωτερικού συνδετήριου δρόμου με άσφαλτο,  διαχωρισμό των τάφων με διάδρομους από μπετόν και τοπιοτέχνηση του χώρου με καλλωπιστικά φυτά.

Επισημαίνεται επίσης ότι, όπως κάθε χρόνο, το Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του οδικού δικτύου και ασφαλτόστρωση δρόμων μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρων. Σημαντικό επίτευγμα της Κισσόνεργας είναι επίσης η πρωτιά της στην ανακύκλωση αφού και για το 2020 εξακολουθεί να είναι πρώτη από όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανακύκλωση υλικών. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της ανακύκλωσης η Κισσόνεργα έχει βραβευτεί με το βραβείο ‘Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου’.

Τονίζεται ότι η σωστή οικονομική διαχείριση  και το οικονομικό νοικοκύρεμα των περασμένων ετών, έχει συμβάλει στην δυνατότητα του Συμβουλίου να είναι σε θέση να μπορεί να προχωρήσει στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα  παρόλη την σημαντική μείωση στα έσοδα του συνέπεια της επιδημίας.»

Το συμβούλιο αναμένει ότι και το 2021 θα υπάρχει μείωση στα έσοδα, η οποία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2020, και αυτό έχει ληφθεί υπόψη στην διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button