Επικαιρότητα

Σε ετοιμότητα η πυροσβεστική

Η πολυομβρία της προηγούμενης χρονιάς σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αυξάνουν τις πιθανότητες έκρηξης πυρκαγιών. Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες στην περιοχή της Αναρίτας αλλά και της Ίννειας.   Η πολυομβρία του φετινού  χειμώνα  που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη χόρτων και θάμνων που σε συνδυασμό με τις «θερμές» μέρες   προβληματίζουν έντονα τις δυνάμεις πυρόσβεσης.  

Η  Πυροσβεστική  Υπηρεσία έχει στρέψει την προσοχή της σε κάποιες περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών.  Πρόκειται για περιοχές στην ορεινή Πάφο, αλλά και σε άλλες επαρχίες.  

Οι παράγοντες που καθιστούν μια περιοχή επικίνδυνη είναι μεταξύ άλλων, η μορφολογία του εδάφους, η πυκνότητα της βλάστησης που υπάρχει σε κάθε περιοχή, το είδος της βλάστησης, αλλά και το ιστορικό μιας περιοχής.  

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής κ. Κεττή σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται διαχρονικά συχνές πυρκαγιές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι δραστηριοποιούνται ύποπτα.  

«Όλοι αυτοί οι παράμετροι συνυπολογίζονται ώστε να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα ενός χώρου και ειδικά φέτος που προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω των θερμοκρασιών αλλά και λόγω της βλάστησης που υπάρχει στην ύπαιθρο… Είμαστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Κεττής.  

Η επικίνδυνη περίοδος για πρόκληση πυρκαγιών ξεκινά από τον Μάη και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη ή και τον Δεκέμβρη σε ορισμένες περιπτώσεις.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button