Οικονομία

Πόσα χάσαμε από ΦΠΑ

Οι χώρες της ΕΕ έχασαν έσοδα από ΦΠΑ ύψους 137 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Το “χάσμα ΦΠΑ” περιγράφει τη συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε.

Έχει μειωθεί κάπως σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως πρότεινε η Κομισιόν το 2017.

Στην Κύπρο, το χάσμα ΦΠΑ έχει κλείσει από 5% το 2016 σε λιγότερο από 1% το 2017 και αποτελεί την καλύτερη επίδοση στη λίστα της ΕΕ.

Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και στην πραγματικότητα διευρύνθηκε το 2017 στο 34%.

Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο χάσμα ΦΠΑ των περίπου 33,5 δισ. ευρώ ήταν στην Ιταλία. Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότ το χάσμα ΦΠΑ μετρά μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής του ΦΠΑ και συμμόρφωσης σε κάθε κράτος μέλος, δεδομένου ότι παρέχει εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτωχεύσεων, οικονομικών αφερεγγυότητας καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό χάσμα ΦΠΑ με 36% των εσόδων από το ΦΠΑ να λείπουν το 2017. Ακολούθησαν η Ελλάδα (34%) και η Λιθουανία (25%). Τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, όπου μόνο το 1% των εσόδων ΦΠΑ χάθηκε κατά μέσο όρο.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close