Πάφος

Πρόταση για πεζογέφυρες

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου με επιστολή του προς τον γενικό Διευθυντή της διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης  Θεοδόση  Τσιόλα επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας δύο πεζογεφυρών επι των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου που βρίσκονται  εντός των Δημοτικών ορίων Δήμου Πάφου.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του στο πλαίσιο των Πολεοδομικών Έργων της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Λεωφόρος Αγ. Αναργύρων) και Τάσσου Παπαδόπουλου (πρώην Βόρειος Παρακαμπτήριος Δρόμος Πάφου), αποφασίστηκε η κατασκευή υπέργειων διαβάσεων πεζών, μια σε κάθε Λεωφόρο και η προώθηση τους ως Β’ φάση των έργων αυτών που ολοκληρώθηκαν πριν το 2010.

Η κατασκευή των δύο πεζογεφυρών κρίνεται αναγκαία, τονίζεται,  για την ασφάλεια των πεζών και ποδηλατιστών, κυρίως μαθητών που διακινούνται στις περιοχές αυτές, αφού η χωροθέτηση του επιλέγηκε σε καθοριστικά σημεία των δρόμων, αφού εκατέρωθεν και πολύ κοντά στις Λεωφόρους, βρίσκονται σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και εκκλησίες.

Ο κ.Πιτοκοπιτης υπενθυμίζει ότι στα σημεία αυτά έχουν επισυμβεί σωρεία σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων με κάποια από αυτά να είναι θανατηφόρα. Οι ισόπεδες διαβάσεις πεζών/ποδηλατιστών δεν θεωρούνται επαρκώς ασφαλείς γιατί οι Δρόμοι αυτοί έχουν μεγάλο πλάτος  και ο πεζός θα πρέπει να διασταυρώσει πέντε λωρίδες κυκλοφορίας.

Για τις αναφερόμενες πεζογέφυρες έγιναν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί το 2011 και η Επιτροπή Αξιολόγησης κατέληξε στους επιτυχόντες μελετητές, υπενθύμισε, σημειώνοντας ότι  ο σχεδιασμός και των δύο πεζογεφυρών εξυπηρετεί και ΑμεΑ άτομα, αφού περιλαμβάνει ράμπες και ανελκυστήρες αλλά προσδίδει και στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής των χρηστών, αφού περιλαμβάνει τοπιοτέχνηση και φύτευση πάνω στις γέφυρες.

Η προώθηση των δύο πεζογεφυρών δεν κατέστη δυνατόν να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε το Κράτος το 2012 και όλα τα έργα αναβλήθηκαν. Μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτή η συμπερίληψή του κόστους τους στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο του Τμήματος Πολεοδομίας και  Οικήσεως και γι’ αυτό η άμεση προώθηση τους στο Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται επιτακτική και απόλυτα αναγκαία καταλήγει ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button