Πολιτική

Πρόταση για νοσοκομείο στην νεκρή ζώνη

Την πρόταση για δημιουργία ενός νοσοκομείου στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, που θα περιθάλπει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 στις δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ, και θα κατασκευαστεί με την οικονομική συνεισφορά ΕΕ και ΟΗΕ και θα λειτουργεί υπό την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπής για θέματα υγείας, υπέβαλλε ο δικηγόρος, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την πρόταση, ο κ. Δημητριάδης ανάφερε ότι η μάχη για την Covid-19 δεν έχει ακόμη κριθεί, πιθανόν να υπάρξει δεύτερο κύμα και σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί αναγκαίο, εν τω μεταξύ, να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). 
 
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρώτιστος σκοπός είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας» διότι ο ιός δε σταματά στην Πράσινη Γραμμή και ελλοχεύει κινδύνους για ολόκληρο το νησί», προσθέτοντας ότι προς υλοποίηση της πρότασης αυτής έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών με τα ΗΕ, την ΕΕ, τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή της υγείας, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τ/κ πλευρά.
 
Αναφερόμενος στην ιδέα του είπε ότι ο χώρος του αεροδρομίου Λευκωσίας έχει εύκολη πρόσβαση για τα ασθενοφόρα και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής.

Δεδομένου, συνέχισε, του δικοινοτικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, φορείς όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που ήδη παρέχουν κονδύλια για τέτοιου είδους έργα – όπως σημείωσε – θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανέγερση, εξοπλισμό και λειτουργία του νοσοκομείου αυτού, ως ενός ΜΟΕ με πραγματικά θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων.
 
Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, θα μπορούσε να αναλάβει από κοινού δράση, ώστε – σε συνδυασμό με τα ΗΕ, την ΕΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – να αρχίσουν την προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν.
 
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανάφερε ότι οι ασθενείς, αναλόγως της κατάστασης τους θα μπορούν να τύχουν νοσηλείας σε μια  Μονάδα Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΦ). 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button