Υγεία

Πρωτόκολλο για λίστες ασθενών

Εντός των ημερών αναμένεται η παρουσίαση πρωτοκόλλων που σκοπό έχουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων λιστών αναμονής σε ειδικούς γιατρούς, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κατά την πρώτη του παρουσία στη Βουλή μετά τον διορισμό του, συμμετέχοντας σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία συζητήθηκαν τα δικαιώματα των ασθενών και η κατοχύρωσή τους μέσω της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τα Δικαιώματα των Ασθενών.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου, μετέφερε στην Επιτροπή ότι το Γραφείο του Επιτρόπου έχει δεχθεί καταγγελίες που υποδεικνύουν, όπως είπε, ότι σε κάποιες ειδικότητες οι λίστες αναμονής γίνονται «μοχλός οικονομικής εκμετάλλευσης» των ασθενών, οι οποίοι, όπως είπε, παραπέμπονται εκτός ΓεΣΥ για να χρεώνονται για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής έχει επεκταθεί και εκτός ΓεΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο καταρτισμός πρωτοκόλλων από τον ΟΑΥ για την κατηγοριοποίηση ραντεβού στις ειδικότητες ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, ώστε να προγραμματίζονται κατά προτεραιότητα τα επείγοντα ραντεβού, αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός ημερών και όχι εβδομάδων».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρία, που ζήτησαν τη θέση του σχετικά με τις καταγγελίες που μεταφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Γραφείου Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο Υπουργός σημείωσε  ότι «οποιαδήποτε παρανομία στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ θα εξεταστεί σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, και πρέπει να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία, ώστε να είναι και αποτρεπτικός παράγοντας για οποιεσδήποτε ατασθαλίες».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ στη συνεδρίαση εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των λιστών αναμονής, δεν είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα εκμετάλλευσης ασθενών για οικονομικούς λόγους. Επεσήμανε, βέβαια, ότι αν κάποιος γιατρός εσκεμμένα βρίσκει τρόπους να χρεώνει τους ασθενείς εκτός συστήματος, αυτό είναι παράνομο.

Ο Υπουργός εξήγησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής είναι σύνθετο και ότι κάποιες πτυχές του μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα, αλλά κάποιες άλλες απαιτούν μακροπρόθεσμο χειρισμό. Αφενός, όπως ανέφερε, το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι κάποιοι από τους πιο γνωστούς γιατρούς έχουν περισσότερη ζήτηση από το κοινό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής. Αυτό, όπως είπε, μπορεί εν μέρει να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση πρωτοκόλλων για επείγοντα ραντεβού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button