Περιβάλλον

Προστατέψτε τα δάση

Με σύνθημα «Για να μην ξανασυμβεί», το Τμήμα Δασών, πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για προστασία των δασών μεταξύ 23 και 29 Μαΐου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας Δασών. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, μέσω μιας σειράς προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, «θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε το σύνολο της κοινωνίας μας για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και να περάσουμε το μήνυμα πως η προστασία των δασών είναι ευθύνη όλων μας και πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». 

Έχοντας νωπές τις μνήμες μας από την περυσινή φονική πυρκαγιά του Αρακαπά το σύνθημα μας για φέτος είναι «Για να μην ξανασυμβεί…». 

Προστίθεται ότι για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης, συνεργασίας, συντονισμού και μεγαλύτερης αφύπνισης του κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις που πραγματοποιούν οι τοπικοί Δασικοί Σταθμοί με όλες τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην πυροπροστασία, συμπεριλαμβανομένων και εθελοντικών ομάδων. 

Λειτουργοί του Τμήματος Δασών θα μοιράσουν διαφωτιστικό υλικό και θα ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για τη μείωση της πιθανότητας έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών. 

Η προσπάθεια του Τμήματος Δασών για  ευαισθητοποίηση του κοινού φέτος στηρίζεται και από την Τράπεζα Κύπρου με μια σειρά δράσεων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποκορύφωση των δραστηριοτήτων της φετινής Εβδομάδας Προστασίας των Δασών θα αποτελέσει η διεξαγωγή Άσκησης ευρείας κλίμακας πεδίου, με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» στους Καπέδες, στην περιοχή «Πούλαρος», την Παρασκευή 27 Μαΐου, στις 10:30 π.μ.  

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που εφαρμόζεται στην περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που χαρακτηρίζεται ως «κρίση» και του Σχεδίου «ΙΚΑΡΟΣ» που αφορά τις πτητικές επιχειρήσεις. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button