Περιβάλλον

Πληρώνω όσο πετώ, ενίσχυση της ανακύκλωσης

Με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 3 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση στον νόμο περί αποβλήτων, που προωθεί περαιτέρω την ανακύκλωση και την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ».
 
Σκοπός του νόμου είναι να καθοριστεί η υποχρέωση των αρχών τοπικής διοίκησης για ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, να θεσπιστούν αδικήματα σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων, που αφορούν τα δημοτικά απόβλητα, να θεσπιστεί η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης αυτών, καθώς και να δοθεί η απαραίτητη εξουσιοδότηση για έκδοση κανονισμών που να προβλέπουν ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ».
       
Ειδικότερα, με το υπό αναφορά νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων εισαγωγή του όρου «δημοτικά απόβλητα» και του ορισμού αυτού και θέσπιση της υποχρέωσης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και για ορισμό επιθεωρητών για σκοπούς ελέγχου.
 
Επίσης θέσπιση ποινικών αδικημάτων, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων, που αφορούν τα δημοτικά απόβλητα, καθώς και της δυνατότητας εξώδικης ρύθμισης αυτών.
 
Ακόμα, παροχή της δυνατότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο για έκδοση κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι με τη νομοθεσία θα ανοίξει η πόρτα για εφαρμογή πολιτικών, που έπρεπε να εφαρμοστούν από το 2004 για προώθηση ανακύκλωσης, οικιακών αποβλήτων γιατί έχουμε πολύ ψηλούς στόχους από την ΕΕ και είμαστε πολύ πίσω. Ανέφερε ότι η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετώ» θα γίνει σε μετέπειτα στάδιο.
 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button