Επικαιρότητα

Πλήγμα για την Πάφο η κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας Germania.

Με έξι πτήσεις την εβδομάδα συνεδεε την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα με τις μεγαλύτερες Γερμανικές πόλεις η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Germania που κλείνει τα φτερά της. 

Οι πτήσεις της εταιρείας αυτής είχαν δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην Γερμανική αγορά των ογδόντα εκατομμυρίων. Η εταιρεία κήρυξε  πτώχευση και ακύρωσε όλες τις πτήσεις. Διέθετε 37 αεροσκάφη και είχε έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετώντας κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σε ετήσια βάση μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες.

Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να «καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα». «Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κάρστεν Μπάλκε, ζητώντας συγγνώμη πάνω απ’ όλα από τους εργαζόμενους της εταιρείας, καθώς και από τους επιβάτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για κάποια από τις πτήσεις της.

«Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο στο πλαίσιο κάποιου πακέτου που συμπεριλαμβάνει πτήση και διαμονή μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για να τους κλείσει άλλη πτήση», διαβεβαίωσε η Germania, «αλλά για τους επιβάτες που έκλεισαν εισιτήριο απευθείας από την εταιρεία δυστυχώς δεν υπάρχει» καμία δυνατότητα να εξυπηρετηθούν», διευκρίνισε.

«Απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στον στόλο μας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη της εταιρείας μας αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για την επιχείρηση», όπως εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Μπάλκε. Η  Germania εκτελούσε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες πτήσεις  και σε ελληνικούς προορισμούς από αεροδρόμια της Γερμανίας.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) εκφράζει την λύπη της για την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania.

Όπως είναι γνωστό η εν λόγω αεροπορική εταιρεία κατήλθε στην Πάφο τον Μάρτιο 2015 μετά από έντονες προσπάθειες του ΚΟΤ, της Ηermes airports και της ΕΤΑΠ Πάφου με έναρξη προγράμματος από διάφορα αεροδρόμια όπως Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Αμβούργο, Βρέμη, Έρφουρτ.

Η πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania αφήνει ένα μεγάλο κενό ιδιαιτέρα για το 2019 στην Πάφο από σημαντικά αεροδρόμια όπως Bερολίνο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Δρέσδη. Επιπρόσθετα ένα μεγάλο κενό μένει και κατά την περίοδο του χειμώνα.

Η εν λόγω εταιρεία τα τελευταία χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού από την Γερμανική αγορά και ιδιαίτερα την περίοδο μη αιχμής με καλά αποτελέσματα στην απάβλυνση της εποχικότητας.

Υπολογίζεται ότι η Germania με βάσει των στοιχείων του 2018 αφήνει ένα κενό περίπου 45,000 με 50,000 εισερχόμενων θέσεων/επισκεπτών.

Η ΕΤΑΠ Πάφου παρόλο που κατανοεί ότι δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση του κενού ευελπιστεί όπως έστω για το 2019, καλυφθούν μερικώς οι απώλειες από υφιστάμενες αεροπορικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορα δρομολόγια όπως Βερολίνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική και επιβάλλεται όπως οι αρμόδιοι φορείς και το Yφυπουργείο Τουρισμού αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες αναπλήρωσης του μεγάλου αυτού κενού.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button