Πολιτική

ΠΕΡΙ ΤΩΝ «ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ»

Στο πόρισμα της θανατικής ανάκρισης για το θάνατο του Θανάση Νικολάου παρατίθενται γεγονότα για τη μεταχείριση της οποίας τύγχανε κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στην μονάδα της Εθνικής φρουράς που υπηρετούσε.

Γεγονότα που ντροπιάζουν και ευτελίζουν την Εθνική Φρουρά αφού συνιστούν τις διαβόητες «ασκήσεις σωματικής και ψυχικής δοκιμασίας», άλλως το γνωστό καψόνι.

Είχα, την πεπλανημένη ως αποδεικνύεται, εντύπωση ότι αυτό το νοσηρό και επονείδιστο φαινόμενο είχε οριστικά εξοβελιστεί και ξεριζωθεί από την Εθνική Φρουρά.

Ιδιαίτερα μετά από ενέργειες και πρωτοβουλίες στις οποίες είχα προχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη θέση του Υπουργού Άμυνας το 1998.

Γνωρίζοντας ότι αυτή η απεχθής διαχρονική πρακτική αποτελούσε πληγή για την Εθνική φρουρά, εξέδωσα αυστηρές οδηγίες για πλήρη εξάλειψη της. Δεν περιορίστηκα όμως μόνο στις οδηγίες.

Επισκεπτόμενος το ΚΕΝ Λάρνακας τον Ιούλιο του 1998, κάλεσα τους νεοσύλλεκτους να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ενέργεια που να σκοπεύει στην καταρράκωση της προσωπικής τους αξιοπρέπειας με τη μορφή σωματικής ή ψυχικής δοκιμασία. Μάλιστα, για να δώσω έμφαση και αξιοπιστία στην αναφορά μου αυτή, κοινοποίησα τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου, με την προτροπή να απευθύνονται προσωπικά σε μένα για καταγγελίες. Παρά τη δυσφορία που εξέφρασε ο παριστάμενος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, επικαλούμενος την τήρηση της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Δεν περιορίστηκα όμως μόνο σε αυτή την παραίνεση. Όταν υπήρξε καταγγελία εναντίον αξιωματικού – διοικητή μονάδας, για υποβολή εθνοφρουρού σε καψόνι, προχώρησα σε δυσμενή μετάθεση του σε απομακρυσμένη στρατιωτική μονάδα, με παράλληλη δημοσιοποίηση σε όλες τις μονάδες του στρατεύματος.

Πραγματοποίησα δε ξαφνικές επισκέψεις σε μονάδες της Εθνικής φρουράς, για τις οποίες είχα καταγγελίες ότι είχαν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα.

Είναι για τους πιο πάνω λόγους που έκπληκτος διαπίστωσα ότι απαράδεκτες νοοτροπίες, προσβλητικές για τον πολιτισμό μας και υπονομευτικές για το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθούσαν να γίνονται ανεκτές. Κατά τρόπο που αμαυρώνει το καλό όνομα της Εθνικής Φρουράς και πλήττει την ευρύτατη εκτίμηση της οποίας τυγχάνει από το λαό μας, όπως δείχνουν επανειλημμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Απευθύνομαι προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Δείξετε μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που υπονομεύουν το φρόνημα και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προστατεύσετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νέων της Κύπρου που προσέρχονται με προθυμία, πατριωτισμό και ευσυνειδησία να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Συμπεριφερθείτε με αυστηρότητα και χωρίς επιείκεια προς όσους επιμένουν σε αναχρονιστικές, απάνθρωπες πρακτικές που πλήττουν το ηθικό φρόνημα και το καλό όνομα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όχι με λόγια. Με πράξεις. Με αυστηρότατες κυρώσεις.

Επιτέλους. Καμμιά ανοχή. Με αποφασιστικότητα, εξοβελισμός από την Εθνική φρουρά των αποκρουστικών πρακτικών των δήθεν ασκήσεων ψυχικής και σωματικής δοκιμασίας. Αυτό το όνειδος πρέπει οριστικά να ξεριζωθεί.

Του Γιαννάκη Λ.Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής
Των Αντιπροσώπων
Πρώην Υπουργού Άμυνας
Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button