Πολιτική

Παραδόθηκα η σημαία του ναυτικού σταθμού Κερύνειας

Παραδόθηκε σήμερα στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, η ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας με τον τελευταίο να προσβλέπει στην ημέρα που «σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας».

Την παράδοση έκανε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας. 

Η συγκεκριμένη σημαία, η οποία κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ήταν επηρμένη στο Κάστρο της Κερύνειας, παραδόθηκε στην Αστυνομία το 2004, κατά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, από Τουρκοκύπριο και από τότε βρισκόταν στο Μουσείο της Αστυνομίας.

Στην τελετή, παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,  Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικού, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η σημαία βρισκόταν αναρτημένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η συγκεκριμένη σημαία δόθηκε το 2004 κατά τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριο σε μέλος της Αστυνομίας που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στο χώρο και παραδόθηκε στο μουσείο της Αστυνομίας.

«Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της σημαίας αυτής για την Εθνική Φρουρά έχουμε αποφασίσει να την παραδώσουμε σε εσάς κ. Αρχηγέ ώστε να εκτεθεί στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, υπενθυμίζοντας σε όλους τις τραγικές συνέπειες του 1974, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τη θέλησή μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης».

Παραλαμβάνοντας τη σημαία, ο Διοικητής της ΕΦ, κ. Ζερβάκης είπε πως είναι «με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα συγκίνησης που σήμερα η ΕΦ αναλαμβάνει από την Αστυνομία Κύπρου ένα ιστορικό κειμήλιο», την ελληνική σημαία η οποία βρισκόταν επηρμένη στο κάστρο της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή. Στο κάστρο της Κερύνειας το ’74 είχε έδρα ο ομώνυμος ναυτικός σταθμός ο οποίος υπαγόταν στη διοίκηση ναυτικού Κύπρου. Είχε συγκροτηθεί στις 7/6/1965 κι εκεί ήταν η κύρια βάση μοίρας πυραυλακάτων. Μια σημαία που από το σημείο που ήταν αναρτημένη ήταν ορατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και ο άνισος αγώνας καθώς και η θυσία του πυραυλάκατου 3. Παρέμεινε επηρμένη και δεν υπεστάλη κατά την ηρωική αντίσταση και τη διαφυγή των υπερασπιστών του κάστρου της Κερύνειας, ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΦ.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button