Υγεία

Παρέμβαση Πάζαρου για αντιμετώπιση καρκίνου

Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από δικές μας πιέσεις για συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 σχετικής πρόνοιας για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, είναι μια θετική εξέλιξη που μας ικανοποιεί.

Ο δρόμος για ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου είχε ανοίξει από τον Οκτώβριο του 2021 όταν εγκρίθηκε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο ο διορισμός του Δρ. Παύλου Δράκου στη θέση του προέδρου και ήταν κάτι που χαροποίησε τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τους ασθενείς. Η μη συμπερίληψη του στο προϋπολογισμό του 2024 από το Υπουργείο Υγείας ήταν μια αρνητική έκπληξη για εμάς, ενεργήσαμε αμέσως ασκώντας έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση όπου και έκανε κατανοητή την ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου και προχώρησαν σε αποκατάσταση του λάθους τους.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, θερίζει από άκρη σε άκρη καταστώντας αδήριτη ανάγκη την εφαρμογή μία Εθνικής Στρατηγικής αφού πλέον θεωρείται ζήτημα της δημόσιας υγείας και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη ενίσχυση των μέσων για την έγκαιρη διάγνωσή του. Με την δημιουργία του ανεξάρτητου Ινστιτούτου προβλέπεται η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών, η καλυτέρευση της βοήθειας και συμβουλών από την πρώιμη πρόληψη μέχρι την θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα. Στόχος είναι να καταστεί το Ινστιτούτο ως πυρήνας που θα ενώσει, θα οργανώσει, θα καθορίζει πλάνα, χρονοδιαγράμματα και δράσεις στα υφιστάμενα ογκολογικά τμήματα έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα ογκολογικά κέντρα της Κύπρου και η προσβασιμότητα των ασθενών σε όλες τις ογκολογικές υπηρεσίες και ειδικά σε καινοτόμες θεραπείες.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους οραματίστηκαν την δημιουργία του και σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του θεάρεστου έργου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button