Πολιτική

Παρέμβαση Αβέρωφ Νεοφύτου για Κυπριακό

Η αποσχιστική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις τρέχουσες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρέμβασή του κατά τη γενική συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας της 148ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη, με θέμα «Κοινοβουλευτική διπλωματία: οικοδομώντας γέφυρες ειρήνης και κατανόησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις εργασίες της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), Στέφανο Στεφάνου και την Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το βαρύτερο πλήγμα στις κοινές προσπάθειες για διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, το επιφέρουν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ενώ ακόμα πιο ανησυχητική είναι η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι, αν δεν επικρατούσε μια τέτοια λογική και η Τουρκία αναγκαζόταν να λογοδοτήσει για την παράνομη εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού της Κύπρου, το Κυπριακό δεν θα είχε παραμείνει άλυτο για μισό αιώνα. Αντίθετα, συνέχισε, η αξίωση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών», σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της επί του εδάφους και στη θάλασσα, υποδεικνύουν την ανοχή που επιδεικνύεται στην πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

“Η αποσχιστική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις τρέχουσες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, της ίδιας της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής”, επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Εξάλλου, επισήμανε τη σημαντική συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην πρόληψη συγκρούσεων, τη διαμεσολάβηση και την οικοδόμηση ειρήνης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τo συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας έναντι της παραδοσιακής διπλωματίας, που αφορά κυρίως στη μεγαλύτερη ευελιξία της, σημείωσε, επιτρέπει τη δημιουργία επαφών με διάφορους δρώντες στη διεθνή σκηνή, αλλά και τη συμμετοχή σε συζητήσεις επί πιο ευαίσθητων θεμάτων.

Αναφερόμενος στις πρωτοφανείς προκλήσεις που ταλανίζουν την ανθρωπότητα σήμερα, οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη της πιο έντονης παρουσίας των κοινοβουλίων στις διεθνείς σχέσεις. Δεδομένου, υποστήριξε, ότι οι βουλευτές δεν δεσμεύονται από επίσημες διαπραγματευτικές εντολές, μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, εκεί όπου οι παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις είναι είτε περιορισμένες είτε απουσιάζουν.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button