Πολιτική

Παράλογες οι Τουρκικές αξιώσεις

Ως «παράλογες» απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τουρκικές αξιώσεις για «λύση δύο κρατών», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι έχει γνώση των «απαράδεκτων» τουρκικών θέσεων περί όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών, συγκεκριμένα την «κυριαρχική ισότητα» και την ισότιμη διεθνή υπόσταση.

«Οι τουρκικές θέσεις έχουν απαντηθεί προ πολλού. Και έχουν απαντηθεί όχι μόνο από καθεμία εκ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν επιμόνως απαντηθεί από την ίδια τη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ενώπιον άνω των 180 μελών της παροικίας και Βρετανών βουλευτών.

«Παρανομίες που πηγάζουν από εισβολή, χρήση βίας και κατοχή δεν μπορούν να αναγνωριστούν, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.

Η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνιστά το μέλλον της Κύπρου», είπε και αναφέρθηκε στην εργασία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με τρόπο «μεθοδικό και συνεπή» ώστε να δοθεί πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ ως «σημαντικό μήνυμα» εκ μέρους του κ. Γκουτέρες υπέρ της «απόλυτης ανάγκης» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς μία κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση.

Επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση αφοσίωσης στη διαπραγμάτευση μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης εντός του πλαισίου των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ, στόχο που αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για τον ίδιο.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button