Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, εκδήλωση στην Πόλη Χρυσοχους

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η καρδιολόγος Αγγελική Μουζαρου  κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μια  Καρδιακή Ανακοπή στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περίπου 700.000 άτομα πεθαίνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ετησίως, εκ των οποίων 400.000 εκτός νοσοκομείου, με ποσοστό επιβίωσης λιγότερο από 10%. Με κατάλληλες πολιτικές, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να φτάσει τις 100.000 ζωές το χρόνο.

Στην  Κύπρο, σημειώνει η Δρ. Μουζαρου,  υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 800 ανακοπές καρδιάς ετησίως, από τις οποίες επιβίωναν μόνο 40-50 άτομα.  Με τα κατάλληλα μέτρα, ο αριθμός αυτών που επιβιώνουν μπορεί να ξεπεράσει τους 200. Συνεπώς ο στόχος είναι να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι , χωρίς εξοπλισμό παρά μόνο με τα δυο τους χέρια ,να βοηθήσουν να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας που είναι σε ανακοπή. Και επίσης να επισημανθεί η χρησιμότητα των αυτόματων εξωτερικών απινιδοτών σε γήπεδα σχολεία κοινότητες κ.α.

Για τον λόγο αυτό οργανώνεται το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 4 το απόγευμα στην  Πόλη Χρυσοχούς  στον γήπεδο  Προπύλαια  εκδήλωση για την εκπαίδευση των πολιτών στη βασική υποστήριξη της ζωής με ένα μήνυμα: “Όλοι οι πολίτες μπορούν να σώσουν μια ζωή με τις ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ” ενώ ταυτόχρονα θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και της ομάδας του νοσοκομείου  Πόλεως Χρυσοχους.

«Μέρα γιορτής όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν , να παρακολουθήσουν και να εκπαιδευτούν πάνω σε ειδικά προπλάσματα (κούκλες) για το πώς μπορούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ (ποιοτικές θωρακικές συμπιέσεις στον θώρακα και να δίνουν εμφυσήσεις διάσωσης) στο θύμα.

Εκτός του σταθμού εκπαίδευσης ενηλίκων ,θα υπάρξει και αγγλόφωνος σταθμός για τους αλλοδαπούς, καθώς επίσης και σταθμός όπου παιδιά θα εκπαιδεύσουν παιδιά στην βασική υποστήριξη ζωής.»  Την εκδήλωση  διοργανώνει το  Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς-ΟΚΥπΥ και είναι  υπό την αιγίδα του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button