Υγεία

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος για θέματα επιτροπής υγείας

Συνεχίσαμε σήμερα την συζήτηση για την ανάγκη διενέργειας ενημερωτικής εκστρατείας για την εμμηνόπαυση και για την ανάγκη ένταξης των φυσικών θεραπειών, των φυτοοιστρογόνων στο ΓεΣΥ για τις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση είναι μία μακρά περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας που δεν αφορά μόνο την ίδια. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αφορά κάθε οικογένεια, αφορά κάθε εργασιακό χώρο που απασχολεί γυναίκες. Αν και είναι μία φυσιολογική περίοδος την οποία όλες οι γυναίκες θα διανύσουν, η μείωση των επιπέδων των ορμονών της, σταδιακά ή και κάθετα σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλούν σωρεία ενοχλητικών συμπτωμάτων τα οποία επηρεάζουν τις ευρύτερες σχέσεις της με το περιβάλλον της, την απόδοση και την ποιότητα ζωής της. Το πλέον ανησυχητικό είναι το ότι με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, η υγεία της γυναίκας εκτίθεται σε κινδύνους, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, αφού ευθύνεται και συσχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, την οστεοπόρωση, την κατάθλιψη, το άγχος που θα μπορούσαν πιθανότητα να προληφθούν εάν δινόταν έγκαιρα υποστηρικτική θεραπεία με βιταμίνες ή ορμονοθεραπεία.

Χαίρομαι που οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας αναγνωρίζουν την ανάγκη για ολιστική διαχείριση και προώθηση ενημερωτικών προγραμμάτων για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αναφορικά με τα φάρμακα που παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και προστασία της υγείας της γυναίκας, λέχθηκε στην Επιτροπή μας πως λόγω της νομοθεσίας, δεν μπορούν να ενταχθούν οι φυσικές θεραπείες στο ΓεΣΥ από την στιγμή που δεν υπάρχει για τα φυσικά υποκατάστατα επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχει κάλυψη στο ΓεΣΥ μόνο για φαρμακευτικά σκευάσματα που υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν αφορούσε ασθένεια. Δυστυχώς όμως υπάρχουν γυναίκες που προβληματίζονται κα που φοβούνται να λάβουν φαρμακευτικά σκευάσματα ορμονών και ενέσιμα, όχι μόνο λόγω του ψηλού τους κόστους, αλλά και λόγω κληρονομικότητας και προδιάθεσης καρκίνου. Αυτό έχε ως αποτέλεσμα να μένει η υγεία τους εκτεθειμένη σε άλλους κινδύνους όπως είναι οι καρδιολογικές παθήσεις, η οστεοπόρωση και τα ψυχικά νοσήματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως και το σύνολο της κοινωνία μας πιστεύω, θέλουμε η κάθε γυναίκα να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που της αξίζει. Θέλουμε στο σύνολο του πληθυσμού μας οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο εμμηνόπαυσης να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής και να συνεχίσουν να προσφέρουν τα μέγιστα της απόδοσης τους, όχι μόνο στο εργασιακό τους χώρο αλλά και στο σπίτι τους, στη οικογένεια τους. Έχουμε υποχρέωση να τις στηρίξουμε και να τους συμπαρασταθούμε για το όφελος θα είναι και της κοινωνίας μας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button