Επικαιρότητα

Ο λόγος της διαφωνίας Μακαρίου και Ελληνικών κυβερνήσεων

Πεπεισμένος ότι ο βασικός λόγος των διαφορών του Μακαρίου με τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ότι οι τελευταίες λόγο της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν μπορούσαν να ασκήσουν εθνική πολιτική εμφανίσθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου «Μακάριος, δραματική πορεία.»

Το δίτομο βιβλίο του συγγραφέα  Νεάρχου Νεάρχου «Μακάριος, δραματική πορεία» που αποτελεί  έκδοση της μητρόπολης Πάφου παρουσιάσθηκε απόψε , ανήμερα της επετείου του θανάτου του εθνάρχη.   

 Ο κ. Νεάρχου ανέφερε ότι αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος αντιπαράθεσης του Μακαρίου με τις τότε Ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες τον παρουσίαζαν ανακόλουθο. Η αλήθεια, πρόσθεσε, είναι ότι ο Μακάριος τηρούσε πάντα όσα συμφωνούνταν αλλά οι Ελληνικές κυβερνήσεις ανέτρεπαν τους σχεδιασμούς λόγο των συμμαχικών τους δεσμεύσεων. Είπε ακόμη μέσα από έγγραφα και ντοκουμέντα ανατρέπονται όσα κατά καιρούς διαδίδονται ότι ο Μακάριος εκδίωξε την Ελληνική Μεραρχία ή ότι ο Μακάριος απέρριψε το σχέδιο Ατσενσον.     

 Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δήλωσε ότι το βιβλίο δίνει έμφαση σε εκείνες τις περιπτώσεις που κατηγορείται ο Μακάριος ότι ενέδωσε σε πιέσεις ή ότι κακώς ήρθε σε συμφωνίες για κάποιες πτυχές του Κυπριακού. Ο συγγραφέας δίνει, συνέχισε ο μητροπολίτης Πάφου όλες τις μαρτυρίες και τα κείμενα για τις αποφάσεις του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Όσοι θέλουν να αποδημήσουν τον Μακάριο και να του αποδώσουν ευθύνες για όσα άλλοι  ευθύνονται παίρνουν την απάντηση τους κατά την έκφραση του.   

 Το βιβλίο παρουσίασε ο διευθυντής του Κυπριακού κέντρου μελετών Χρήστος Ιακώβου  ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Ανδρέας Θεοδώρου πρόεδρος της οργάνωσης αντιστασιακών Πάφου και ο  ίδιος ο συγγραφέας  .

Την  εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο Πάρης Ποταμιτης παρακολούθησαν ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζοπουλος, ενώ περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία του Σωκράτη Τερπιζη και ύμνους από την βυζαντινή χορωδία της μητρόπολης Πάφου.  

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button