Περιβάλλον

Ο ΚΟΑΠ τους δίνει την χαριστική βολή

Εξήντα επτά κοινότητες της Επαρχίας Πάφου ζητούν στήριξη και οικονομική ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργειών τους για αποφυγή εγκατάλειψης και τελικά ερήμωσης των αγροτεμαχίων τους, μετά και την μεγάλη μείωση που παρατηρήθηκε στην οικονομική ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργειών ( αμυγδαλιάς, χαρουπιάς, και όχι μόνο) μέσω του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου του ΚΟΑΠ. Εφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την αλλαγή στις επιδοτήσεις του ΚΟΑΠ που αφορούν τις παραδοσιακές καλλιέργειες όπως αμυγδαλιές χαρουπιές και όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν οι κοινότητες της Επαρχίας Πάφου μαζί με όλους τους παραγωγούς που κατοικούν σ΄αυτές, έχουν αντιδράσει και παλαιότερα με τα νέα μέτρα που προκηρύχθηκαν για την περίοδο 2014 -2020 με την μείωση στην επιδότηση  των παραδοσιακών καλλιεργειών από 60 ευρώ σε 18 ευρώ το δεκάριο,και  μετά από αντιδράσεις όπως αναφέρεται, έγινε αναθεώρηση όπου το ποσό έφτασε τα 32 ευρώ το δεκάριο.

Παρόλα αυτά προστίθεται στην ανακοίνωση, το ποσό αυτό δεν ικανοποιεί τους γεωργούς και γενικά όσους ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ζητούν, όπως επανέλθει , όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια στο ποσό των 60 ευρώ το δεκάριο.

Επισημαίνουν δε πως τα προβλήματα είναι πολλά ειδικά τώρα με την πανδημία του covid- 19 σημειώνοντας πως όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των παραδοσιακών καλλιεργειών δεν μπορούν να συνεχίσουν την συντήρηση τους χωρίς την στήριξη από την Κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα αναφέρουν πως η εν λόγο μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη των αγροτεμαχίων τους αφού χρόνο με το χρόνο το κόστος συντήρησης της καλλιέργειας τους αυξάνεται.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button