Πάφος

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος περιγράφει το θαύμα που βίωσε

Πριν ακριβώς οκτώ μέρες είχα επισκεφθεί προσωπικά το “εκλεκτό τέκνον” του Αγίου Εφραίμ, που διαμένει στην Πάφο, μαζί με τα πεθερικά του, τον Ραφαήλ Δημητρίου.

Ο σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να ζητήσω κι άλλο λαδάκι, από το ευλογημένο λαδάκι του Αγίου μας, γιατί, λόγω της μεγάλης ζήτησης για αρρώστους, είχε εξαντληθεί το δικό μου.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επιβεβαιώσω, μετά λόγου γνώσεως, τον θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο ο Άγιος Εφραίμ φέρνει το λαδάκι, γιατί πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι είναι ένα συνηθισμένο λαδάκι, απ’ αυτό που παίρνουμε από τα καντήλια των Αγίων μας, που κι αυτά πολλές φορές γίνονται πρόξενα αγιασμού με θαυματουργικές ιδιότητες, ιδίως όταν προηγείται από Ιερέα η συνήθης παρακλητική δέηση, υπέρ υγείας ή και ταχείας ανάρρωσης για συγκεκριμένο άρρωστο.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση του Αγίου Εφραίμ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το λαδάκι, το φέρνει ο ίδιος ο Άγιος στον Ραφαήλ, ο οποίος έχει στο σπίτι του μια μπουκάλα και όταν πλησιάζει να αδειάσει, την επόμενη το πρωί βρίσκεται και πάλι γεμάτη από τον ίδιο τον Άγιο.

Όταν επρόκειτο ο Ραφαήλ και η μνηστή του Γεωργία να έφευγαν και πάλι για Γερμανία, για τις σπουδές τους, ρώτησα τον ίδιο τον Ραφαήλ: “Τι θα γίνει τώρα με το λαδάκι; Όταν εσύ θα λείπεις το λάδι δεν θα έρχεται, γιατί ο εκλεκτός του Αγίου εσύ είσαι.” Μου απάντησε ότι ο Άγιος θα μεριμνήσει γι αυτό. Ο Άγιος Εφραίμ τις επόμενες μια με δύο μέρες τον πληροφόρησε: “Τοποθέτησε ένα μεγαλύτερο δοχείο για να αντέξει έως την επιστροφή σου”, του είπε. Αυτό κι έγινε. Αντί για μπουκάλα, τοποθέτησαν μια γυάλινη λαμιντζάνα πέντε λίτρων.

Το περασμένο Σάββατο είχα επισκεφθεί τον Ραφαήλ. Καθίσαμε στο σαλόνι, ως συνήθως ανταλλάσσοντας σκέψεις για την πορεία των εργασιών ανέγερσης του Ναού. Σε κάποια στιγμή όλη η οικογένεια, εκδηλώνοντας την αγάπη τους στο πρόσωπο μου, όπως πάντα, μου πρότειναν να μείνω για γεύμα. Εξ’ άλλου από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε η αλληλογνωριμία μας με έκαναν να νιώθω ως μέλος της οικογένειάς τους.

Αναμένοντας τις προετοιμασίες, ζήτησα από τον Ραφαήλ να μου γεμίσει δύο μπουκαλάκια λαδάκι, για να μπορώ να δίνω σε όσους μου ζητούν, κυρίως στους αρρώστους. Μου απάντησε ότι η λαμιντζάνα σχεδόν είναι άδεια. Την έφερε και την είδα ότι περίπου είχε γύρω στα δυο εκατοστά λάδι. Τότε εγώ αυθόρμητα, αλλά και με μια βεβαιότητα που η διαίσθηση μου ίσως μου επέβαλλε του απάντησα: ”Ραφαήλ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ανέβασε την στον απάνω όροφο, εκεί ακριβώς που την αφήνεις, όταν αδειάσει και ως ότου τελειώσουμε από το μεσημεριανό φαγητό, δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι ο Άγιος μας θα μεριμνήσει για να την γεμίσει”. Φάγαμε κανονικά και μετά μας προσφέρθηκε ο καφές. Εγώ αμέσως πριν πάρω τον καφέ ξεκίνησα, όπως σε κάθε μου επίσκεψη, να ψάλλω τις παρακλητικές δεήσεις μου στις κρεμασμένες στους τοίχους εικόνες της Παναγίας της Πλατυτέρας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ και του Ιησού Χριστού. Αφού μνημόνευσα και ονόματα αρρώστων, ακολούθησε το θυμίαμα και η προσκύνηση των εικόνων. Τότε πρόσεξα ότι ο Ραφαήλ ανέβηκε στο απάνω διαμέρισμα κι εμείς τον ακολουθήσαμε, διαπιστώνοντας με τα ίδια μας τα μάτια ότι η μεν λαμιντζάνα ήτανε μισογεμάτη, η δε εικόνα του Ιησού Χριστού έτρεχε ευώδες μύρο, από το δεξιό χέρι Του που ευλογούσε!!!

Αυτό που βίωσα ήτανε συγκλονιστικό!!! Μάρτυς μου ο Θεός!!!

Αναφορικά με το Μύρο δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε όλες τις επισκέψεις μου (20 και πλέον) βίωνα την ίδια συγκλονιστική εμπειρία. Μάλιστα αρκετές φορές παρευρέθηκαν και βίωσαν την ίδια εμπειρία (θαύμα) με μένα και τρίτα άτομα, που μου είχαν ζητήσει να γνωρίσουν από κοντά τον Ραφαήλ.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια!!! Αυτή την εμπειρία βίωνα, με όλους τους παρευρισκόμενους για πρώτη φορά στη ζωή μου !!!

” Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου” !!!(στ.εκ της Ακολουθίας του Αγιασμού).

Εξομολογητικά μπορώ με ειλικρίνεια να σας αναφέρω ότι τα συναισθήματα που ένιωθα, κάθε φορά που έμενα μόνος στο κελί μου, φέρνοντας στην μνήμη μου αυτά που κάθε φορά είχα βιώσει, συνοδεύονταν με πολλά δάκρυα συγκίνησης και με ψυχική χαρά και αγαλλίαση!!!

Τέτοια θαύματα που συμβαίνουν μπροστά στα ματιά μας και σε συνδυασμό με τα πολλά θαύματα που έγιναν ήδη σε αρρώστους, με μόνο την χρήση του θαυματουργικού λαδιού, που ο ίδιος ο Άγιος φέρνει στον Ραφαήλ, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ενδυναμώνουν την πίστη μας, μας ωφελούν πνευματικά, μας φέρνουν πιο κοντά στο Θεό και αλλάζουν ριζικά την προσωπική μας ζωή!!!

Όντως οι Άγιοι μας με την άγια επίγεια ζωή τους και το ίδιο το μαρτύριο τους, όπως ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ, απέκτησαν την παρρησία και τη δύναμη από τον Θεό να μεσιτεύουν για μας τους ανθρώπους. Ο Θεός τους αντιδοξάζει, παρέχοντας τους τη Θεία Χάρι και τη δύναμη να επιτελούν θαύματα, προς σωτηρίαν των ανθρώπων.

” Τοις αγίοις τοις εν τη γη αυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος “(ψαλμ. 15, 3).

Για χάριν αυτών των Αγίων, ο Θεός παραχωρεί να διενεργούνται τα θαύματα Του, για να οδηγούν εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους στην προσωπική μας σωτηρία!!!

Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης

Κυριακή Ασώτου, 28 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button