Οικονομία

ΟΛΟΙ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΜΑΣ

1η Μαΐου… Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων.

 

Για το δικαίωμά τους στην εργασία, με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλιση. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα καλύτερο αύριο. Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για έναν καλύτερο κόσμο και είναι ημέρα Μνήμης και Τιμής.

 

Μνήμης για τους εργαζόμενους που διαχρονικά έδωσαν αγώνες για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, και Τιμής για όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται για το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου για εργασία, ισότητα και ευημερία. Είναι και μέρα ευγνωμοσύνης για όλους τους ΗΡΩΕΣ που κάθε μέρα μπαίνουν μπροστά σε αυτή την μάχη ενάντια στην παγκόσμια πανδημία του Κορωνοϊού.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά γίνεται κάτω από το βάρος της εισβολής στην Ουκρανία, κάτω από την απειλή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συνέπεια της άκαρδης χρηματοκρατίας και του άσπλαχνου καπιταλισμού. Κάτω από την απειλή της φτώχειας, της ανεργίας -η οποία πλέον έχει πάρει δραματικές διαστάσεις- της καταστολής, της καταπάτησης όλων των δικαιωμάτων, τόσο εργασιακών αλλά και δημοκρατικών, για όλους τους απλούς πολίτες. Με το καθημερινό φόβο του τι ξημερώνει αύριο, ο κόσμος –συγκλονισμένος και εξαντλημένος- υπομένει και παρακολουθεί έντρομος τις εξελίξεις τόσο τοπικά, αλλά και παγκόσμια.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει όλους σε βαθιά ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αφού τα τελευταία χρόνια καταβαραθρώθηκε το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων πολιτών με πρωτόγνωρες περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων, παράλληλα με αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων. Με πλήρη εκμετάλλευση από το κεφάλαιο σε πρωτόγνωρα επίπεδα που οδηγεί καθημερινά στο κοινωνικό περιθώριο αρκετούς συμπολίτες μας και στερεί την ελπίδα απ’ όλους, κυρίως όμως από τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Γινόμαστε μάρτυρες της κατάργησης των σχέσεων εργασίας: Απολύσεις, απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των ωραρίων, προγράμματα κουπονιών, εξευτελιστικά επιδόματα πείνας, ανεργία, φτώχεια, μαρασμός και εξαθλίωση, κυριαρχούν στη ζωή μας.

 

Έχει χαθεί κάθε ανθρώπινη έννοια για ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο πληρώνουμε πολύ ακριβά…

 

Γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξουν τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα αυτά. Χρειάζεται άμεσα αλλαγής νοοτροπίας, σκέψης και τρόπου ζωής. Αυτή η τροπή της ιστορίας πρέπει να μας ενώσει, να μας διδάξει και να μας δυναμώσει για να αλλάξουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Να γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ πάνω από όλα. Να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί για την κοινωνία μας.

 

Να δημιουργήσουμε και να πορευτούμε με ένα άλλο μοντέλο. Να ανατρέψουμε τα δεδομένα και να κερδίσουμε ξανά ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια σ’ όλους μας. Χρέος της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης, το οποίο με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα, θα δίνει λύση στα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και προοπτική και ελπίδα στην Κυπριακή κοινωνία. Χρέος σας κύριοι, είναι να σταθούμε στα πόδια μας αμέσως και να μην μας καταντήσετε πάλι γραμμές έξω από τις τράπεζες και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

 

Και δεν χωρούν δικαιολογίες. Χρέος σας κύριοι, είναι ο απλός πολίτης και η Πατρίδα μας να βγουν νικητές σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από το δρόμο της πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων μας στην υγιής εργασία. Μέσα από την ισότητα, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στα δημοκρατικά, εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Αυτή λοιπόν η Πρωτομαγιά δεν πρέπει να είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά η μέρα που θα μας διδάξει, θα μας διαπαιδαγωγήσει και θα μας παραδειγματίσει.

 

Το μήνυμά της πρέπει να είναι φάρος για τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που πτωχεύει το λαό, που τον ρίχνει στη φτώχεια και την ανεργία. Αυτή η Πρωτομαγιά θα πρέπει να είναι για ολόκληρη την εργατική τάξη, μέρα ευθύνης, για το πώς ο κάθε ένας από εμάς, θα πάρει μέρος στην αιώνια ταξική πάλη, για την ενίσχυση ακριβώς της εργατικής

 

τάξης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτό είναι το βαρύ, ιστορικό φορτίο που φέρνει μαζί της η 1η Μάη.

 

Φέτος, είναι επιτακτική ανάγκη να βγούμε στους δρόμους. Το οφείλουμε στις οικογένειες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το οφείλουμε στους αδύναμους και σε όσους υποφέρουν. Το οφείλουμε σε όλους όσους πάλεψαν μέχρι σήμερα. Για τη νέα γενιά που έρχεται. Το οφείλουμε σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ανάγκη να επαναστατήσουμε και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας. Παιδεία, Υγεία, Εργασία, Μισθούς, Ωράρια, Συντάξεις. Δικαίωμα στο όνειρο και τη ζωή.

 

Να δυναμώσουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας! Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα επιδόματα πείνας, με ψίχουλα και κούφιες υποσχέσεις. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στην καπιταλιστική κεφαλαιοκρατία. Να αλλάξουμε την κοινωνία. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι, ηλικιωμένες/οι, άνδρες, γυναίκες, νέοι και νέες, παιδιά. Ενωμένοι, όλοι μαζί, να αντιμετωπίσουμε την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, τις απόπειρες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, τον εφιάλτη της ανεργίας.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά θα πρέπει να μας βρει πιο σοφούς και πιο δυνατούς. Ενωμένους ενάντια στην ανισότητα και την αδικία. ΟΛΟΙ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΜΑΣ.

 

Να διεκδικήσουμε δυναμικά: ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!

 

 

Φίλιππος Θ. Φιλίππου

 

Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου

 

Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button