Περιβάλλον

Οι χελώνες επιστρέφουν στην Παραλία Μαυραλή

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη του Βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη στην παραλία Μαυραλή στην Αργάκα, έχει διαπιστώσει την ύπαρξη αρκετών φωλιών χελώνων πράγμα που αποδεικνύει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες από τους οικολόγους για καταστροφή του βιότοπου απο ενέργειες του Τμήματος Δασών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έγινε επίσης προσπάθεια να συνδεθεί η δράση του Τμήματος Δασών με εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων μεγαλοκτημόνων της περιοχής Λίμνης.

Όπως είναι γνωστό το Τμήμα Δασών εχει προβεί στη εκρίζωση και απομάκρυνση της ακακίας απο την συγκεκριμένη περιοχή εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του Διαχειριστικού Σχεδίου για την περιοχή «Πόλης – Γιαλιάς».

Το είδος Acacia saligna (ακακία) θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά εισβλητικά είδη στους φυσικούς οικότοπους της Κύπρου. Αυτό αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, σε Ευρωπαϊκές Εκθέσεις, τα τυποποιημένα δελτία καταγραφής δεδομένων (Standard Data Forms) της ΕΕ για αρκετές περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καθώς μέσα από δράσεις που χρηματοδοτεί η ίδια η ΕΕ για την απομάκρυνσή του είδους και την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων. Θεωρείται ως μια σοβαρή απειλή για φυσικούς οικότοπους καθώς και ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη.

Η ακακία εγκαταστάθηκε στα συγκεκριμένα κρατικά δάση “Γιαλιά” και “Μαυραλής” προ 40ετίας περίπου για σταθεροποίηση των αμμοθινών η οποία με τα δεδομένα εκείνης της εποχής κρίθηκε ορθή και επιβεβλημένη εξ’ ου και η εκτεταμένη χρήση αυτής της πρακτικής και σε άλλες περιοχές. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν για προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης

Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Πάφου

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button