Πάφος

Οι φετινές ανασκαφές στο Ελληνιστικό θέατρο επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα σεισμού τον 4ο αιώνα

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ανασκαφικής περιόδου του 2019 στην περιοχή του Ελληνιστικού-Ρωμαϊκού θεάτρου Φάμπρικα, της αρχαίας Νέας Πάφου, στην Κάτω Πάφο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ  υπό τη διεύθυνση του δρ Craig Barker. Το 2019 η ομάδα έρευνας αποτελείτο από περισσότερους από 70 αρχαιολόγους, τόσο ειδικούς μελετητές, όσο και φοιτητές από την Αυστραλία.

Κατά τις φετινές έρευνες, που διήρκησαν πέντε εβδομάδες , απομακρύνθηκαν τεράστιες ποσότητες χώματος και έτσι αποκαλύφθηκαν πολλά αρχαία και μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής του Ελληνιστικού και Ρωμαϊκού θεάτρου που βρίσκεται στη ΒΑ γωνία της αρχαίας πρωτεύουσας της Κύπρου.

Οι ανασκαφικές τομές που διανοίχθηκαν στόχευαν στην αποκάλυψη της συνέχειας του πλακοστρωμένου Ρωμαϊκού δρόμου  που διέρχεται στα νότια του θεάτρου. Ο δρόμος, με κατεύθυνση ανατολικά – δυτικά, έχει πλάτος πέραν των 8,5 μέτρων και διαθέτει εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα και θα εξυπηρετούσε τη ΒΑ πύλη της αρχαίας πόλης.

Οι αυλακιές των τροχών των αμαξών δείχνουν ότι, ο δρόμος θα χρησιμοποιείτο για άμαξες αλλά και για τους πεζούς. Οι ανασκαφές επιβεβαίωσαν επίσης τα αποτελέσματα του σεισμού του 4ου αι. μ.Χ.  αφού βρέθηκαν πεσμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία πάνω στο δρόμο ενώ σημεία του δρόμου χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες περιόδους.

Η ανεύρεση τμημάτων από τοιχογραφίες της ύστερης Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου δείχνει ότι τουλάχιστον κάποια τμήματα των οικοδομημάτων παρέμειναν σε χρήση για πολλούς αιώνες. Τα ευρήματα αυτά  θα διερευνηθούν περαιτέρω κατά τις επόμενες ανασκαφικές περιόδους. Ο διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής δρ Craig Barker του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ δήλωσε ότι «οι ανασκαφές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την αστική τοπογραφία των Ρωμαϊκών πόλεων της Κύπρου.

Κατανοούμε τώρα καλύτερα την περίπλοκη δομή της αρχαίας Πάφου η οποία αποκτούσε περισσότερο πληθυσμό ενώ αντανακλούσε την Αυτοκρατορική δύναμη της Ρώμης».

Οι υπόλοιπες ανασκαφικές τομές που διανοίχθηκαν το 2019 στόχευαν στην καλύτερη κατανόηση της θεμελίωσης του κτιρίου της σκηνής του θεάτρου της Ρωμαϊκής περιόδου.

Παράλληλα, οι ανασκαφές στην κορυφή του λόφου πίσω από το θέατρο αποκάλυψαν επιπρόσθετα κατάλοιπα ενός σημαντικού, μεγάλης κλίμακας μεσαιωνικού κτιρίου που φαίνεται να ήταν σε χρήση για αρκετούς αιώνες.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου ήταν ένα σχεδόν ακέραιο αγγείο της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου και αριθμός μαρμάρινων και ασβεστολιθικών κιονόκρανων, τα οποία θα κοσμούσαν κάποτε το κτίριο της σκηνής του θεάτρου. Αποκαλύφθηκε επίσης και ένας κίονας από γρανίτη, που θα ήταν μέρος του περιστυλίου της αρχαίας πόλης.

Οι αρχαιολογικές έρευνες του “Paphos Theatre Archaeological Project”  διεξάγονται υπό την επίβλεψη και στενή συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και με τη στήριξη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αυστραλίας στην Αθήνα και του Nicholson Museum στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Το αρχαίο θέατρο της Νέας Πάφου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Ελληνιστικά-Ρωμαϊκά κτίρια της Κύπρου. Το θέατρο ήταν σε χρήση για πέραν των έξι αιώνων από την ανέγερσή του γύρω στο 300 π.Χ. Αρχικά χρησιμοποιείτο για δραματικές παραστάσεις αλλά κατά τις τελευταίες περιόδους της λειτουργίας του κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, η οποία γέμιζε με νερό για ξεχωριστές παραστάσεις και άλλα θεάματα στο νερό.

Σε αντίθεση με άλλα αρχαία θέατρα που έχουν ανασκαφεί στην Κύπρο, αυτό της Νέας Πάφου δεν θα αποκατασταθεί, πράγμα που θα διευκολύνει τις μελλοντικές έρευνες που αφορούν στην αρχιτεκτονική εξέλιξη των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών θεάτρων της Κύπρου.

Η Αυστραλιανή ομάδα θα επιστρέψει στον αρχαιολογικό χώρο το 2020 για την 25η ανασκαφική περίοδο ενώ παράλληλα ετοιμάζει τη δημοσίευση της αρχιτεκτονικής και των κινητών ευρημάτων από τη θέση.

 

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button