Οικονομία

Οι στρατηγικές επενδύσεις στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική πράξη αφενός μεν καθορίζει επί της ίδιας αρχής την απλοποίηση της διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε ότι  βοηθά και στέλνει  μηνύματα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Τόνισε, εξάλλου ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη την πρόθεση επίλυσης πολεοδομικών προβλημάτων και τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέσω τριών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Επίσης, όπως ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής, με την επέκταση του Σχεδίου παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, για πρόσθετη περίοδο δύο ετών, δίδεται η δυνατότητα νομιμοποίησης μικρών αυθαίρετων κατασκευών, σημειώνοντας ότι από το συγκεκριμένο Σχέδιο μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν 1.400 αιτητές, σε σύνολο 2.069 αιτήσεων.

Επίσης, είπε ότι με την έκδοση Υπουργικού Διατάγματος θα επιτρέπεται η αδειοδότηση οικιστικών αναπτύξεων χαμηλού κινδύνου (μέχρι διπλοκατοικίας), με την πολεοδομική άδεια να εκδίδεται κατά μέγιστον εντός 30 ημερών και την άδεια οικοδομής αυθημερόν.

Όπως σημείωσε «με την πρότασή μας καταργείται ουσιαστικά η ταλαιπωρία των αιτητών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για την ανέγερση μιας απλής κατοικίας θα έπρεπε να αποταθούν σε σωρεία υπηρεσιών, να υποστούν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και να αναμένουν μήνες για την έκδοση της άδειάς τους».

«Με το συγκεκριμένο Διάταγμα, η ευθύνη της αδειοδότησης μεταφέρεται στον μελετητή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθεί περίπου το 50% του συνόλου των πολεοδομικών αιτήσεων», διευκρίνισε.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button