Επικαιρότητα

Οι Πεγειώτες δεν παραδίδουν τον δήμο τους

Λύπη και απογοήτευση  εκφράζει ο Δήμαρχος Πέγειας για το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιαμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον τρόπο  λειτουργίας της.

Ο Μαρίνος Λάμπρου σημειώνει ότι  ο  Δήμος θα διεκδικήσει τη συνέχιση της «επιτυχημένης, αυτόνομης πορείας του» προς όφελος των Δημοτών και επισκεπτών της περιοχής του. Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, αναφέρει ότι η πρόταση που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα αφορά στην κατάργηση του Δήμου και στη δημιουργία ενός νέου Δήμου, με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των κοινοτήτων Κισσόνεργας, Έμπας  και Χλώρακας. 

Ουσιαστικά, σημειώνει ο κ. Λάμπρου, ο Δήμος Πέγειας με υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό και εισοδήματα από όλες τις άλλες κοινότητες μαζί, θα καταστεί ο συνεισφορέας οικονομικών πόρων σε αυτές, αφού «η εκπροσώπηση του στο νέο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί θα είναι απόλυτα μειοψηφική, αλλά και ο κόπος των Πεγειωτών θα διαμοιράζεται σε άλλους ερήμην τους και με βάση αποφάσεις που θα λαμβάνουν άλλοι». 

Επί τούτου, σημείωσε, απέστειλε και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, ο Δήμος Πέγειας ιδρύθηκε το 1994 μετά από Δημοψήφισμα των κατοίκων του και η κατάργηση ή μη του Δήμου θα έπρεπε να είναι απόφαση των δημοτών με σχετικό δημοψήφισμα.

Επισημαίνει ακόμη, πως ο Δήμος Πέγειας σήμερα διαθέτει πέραν των 9.000 κατοικιών και πέραν των 800 επαγγελματικών υποστατικών, σημειώνοντας πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από  μια απλή ανάγνωση του αριθμού των καταναλωτών υδατοπρομήθειας.  Ενδεικτικά αναφέρει, “υπάρχουν 8130 υδρομετρητές νερού της Δημοτικής υδατοπρομήθειας, ενώ άλλοι 1000 περίπου εξυπηρετούνται από  ιδιωτικές πηγές.

Ο μόνιμος πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 15.000 κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τις 50.000”.
Προσθέτει δε, πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Δρ. Χ. Κουταλάκης,
 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στην περίπτωση του Δήμου Πέγειας, αφού λαμβάνουν υπόψη μόνο τους ψηφοφόρους και τους κατέχοντες κυπριακή υπηκοότητα κατοίκους, παραβλέποντας άλλα στοιχεία που ανατρέπουν αυτούς τους αριθμούς. 

Σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα, ο προϋπολογισμός του Δήμου Πέγειας για το 2019 ξεπερνά τα €8.500.000, κάτι που τον καθιστά ως τον ένατο σε έσοδα Δήμο της Κύπρου, αναφέρει ο κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας τέλος πως οι προϋπολογισμοί του Δήμου τα τελευταία χρόνια είναι πλεονασματικοί, γεγονός που επιτρέπει στον Δήμο την χρηματοδότηση έργων υποδομής και την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Δημότες του.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button