Επικαιρότητα

Οι μεγάλοι νικητές του Virtual “sCYence Fair 2021” του Ινστιτούτου Κύπρου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο συναρπαστικός τελικός του Virtual “sCYence Fair 2021”, που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ομάδες μαθητών από Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά παρουσίασαν διαδικτυακά σύγχρονα πειράματα, επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των μαθητών στην πρόσκληση για συμμετοχή στο πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις συμμετοχές να ανέρχονται στις 99 (53 ομάδες Δημοτικών, 24 ομάδες Λυκείων και 22 ομάδες Γυμνασίων). Οι μεγάλοι νικητές, οι οποίοι συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις τρεις κατηγορίες, κερδίζοντας χρηματικό ποσό 300 ευρώ έκαστος, είναι:

– Λύκειο Κύκκου Πάφου, για την πρόταση «Σύγκριση βιοποικιλότητας μεταξύ ενός φυσικού και ενός ανθρωπογενούς οικοσυστήματος στο αστικό μας περιβάλλον»

– Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού, για την πρόταση «Μελετώντας τα χρώματα της φύσης»

– Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κ.Β’ – «Μιχαλάκη Παρίδη», για την πρόταση «Το πείραμα του Ερατοσθένη»

Ποσό 200 και 100 ευρώ κέρδισαν επίσης οι δευτεραθλητές και τριταθλητές σε κάθε κατηγορία, αντίστοιχα.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Γιώργος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η συμμετοχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων σε επιστημονικές δραστηριότητες, καθώς και η έμπρακτη στήριξη της επόμενη γενιάς επιστημόνων.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εξήρε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα ότι με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης εμπλουτίζει τις εμπειρίες και τις γνώσεις των μαθητών, προάγοντας την καινοτομία και δημιουργία που αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια για τους αυριανούς πολίτες.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, αφού συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου, υπέδειξε ότι το “sCYence Fair 2021” προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία στους νέους να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, ανακαλύπτοντας το μαγικό κόσμο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Αναφερόμενος στο “sCYence Fair 2021” ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, έκανε λόγο για ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης στον κόσμο της επιστήμης, τονίζοντας ότι μέσα από την καινοτόμο ματιά των νέων μπορούμε να εμπνευστούμε, να βρούμε λύσεις αλλά και τον πηγαίο ενθουσιασμό για την εξέλιξη.

Υπερήφανος δήλωσε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, καθώς όπως είπε, ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει στην επικράτεια του ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με τη διάχυση της επιστήμης σε μικρότερες ηλικίες, δίνοντας στα παιδιά κίνητρα για να αγαπήσουν τις επιστήμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του “sCYence Fair 2021”, το Ινστιτούτο Κύπρου φιλοξένησε επίσης τις ομάδες του 12ου Παγκύπριου Μαθητικού Συνεδρίου SEMEP UNESCO, με θέμα «Μέθοδοι Έρευνας στην Οικολογία, ενώ οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Επιστήμης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά το Δέκαθλο Επιστήμης, κερδίζοντας πλούσια δώρα.

Το Virtual Φεστιβάλ Επιστήμης, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας και του Δήμου Αγλαντζιάς.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button