Πολιτική

Οι επαφές του προέδρου στην Νέα Υόρκη

Στην εναρκτήρια Σύνοδο του Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για την Αειφόρο Ανάπτυξη θα συμμετάσχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακολουθήσει τις ομιλίες του Προέδρου της 78ης Γενικής Συνέλευσης, καθώς και του Προέδρου του ECOSOC, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula Von der Leyen.

Αύριο, 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, προς τιμήν των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσει τις εργασίες της εναρκτήριας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Joe Biden, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoyan.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Δρα Jeffrey Sachs.

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας κ. Stevo Pendarovski και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας κα Maia Sandu.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη Σύνοδο των ηγετών με θέμα «Ενότητα και Αλληλεγγύη».

Τέλος, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Biden και η σύζυγός του Δρ Jill Biden, προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button