Επικαιρότητα

Οι Εορτασμοί των Εθνικών Επετείων στην Πάφο

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, αρχίζουν οι επίσημοι εορτασμοί με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής – Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, περιλαμβάνουν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς (18 Μαρτίου – 1η Απριλίου).

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, ο Δήμος Πάφου διοργανώνει Πανδημοτική Εορταστική Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου και καλεί τους πολίτες της Πάφου να δώσουν μαζικά το παρόν τους.

Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το Έθνος, η στροφή όλων σ’ ένα ταξίδι Μνήμης και Απόδοσης Τιμών είναι υπό τις περιστάσεις υπέρτατο χρέος και καθήκον.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και Μουσικοθεατρική Παράσταση με τίτλο: «Από το ΄21 στο ΄55», έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Χρήστου Κάλλοου.

Η Μουσικοθεατρική Παράσταση αποτελείται από δύο ενότητες, Θεατρικά Δρώμενα και Τραγούδια:

Α΄ Ενότητα: 1) Αφηγήσεις κειμένων για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821, Θεατρικό διάλογο μεταξύ του στρατηγού Μακρυγιάννη και του συμπατριώτη μας Μιχάλη Κυπραίου και τραγούδι για τον Μιχάλη Κυπραίο. 2} Αφηγήσεις κειμένων για την Προπαρασκευή έναρξης του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, τη σύλληψη και δίκη του Ευάγγελλου Λουκά Κουταλιανού, ο οποίος μετέφερε από την Ελλάδα τα πρώτα όπλα για τις ανάγκες της Ε.Ο.Κ.Α. και τραγούδι για τον Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό.

Β΄ Ενότητα: Τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών

«Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές»

Τη μουσική των τραγουδιών έχουν γράψει οι: Γιώργος Παλαιοκαστρίτης, Άκης Μελής, Δημήτρης Χιονάς, Τώνης Σολωμού, Γεωργία Πολυνείκη.

Τη Μουσικοθεατρική παράσταση παρουσιάζουν:

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Τσαϊλής, Μάκης Λάος.

Αφήγηση: Χρήστος Κάλλοου, Μαίρη Σταυρινίδου – Ευθυμίου.

Ερμηνευτές : Γεωργία Πολυνείκη, Τώνης Σολωμού.

Συμμετέχει η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Ορχήστρα: Εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Ανδρέα Ανδρέου (Καρβέλα).

Το Πρόγραμμα παρουσιάζει η Μαίρη Σταυρινίδου – Ευθυμίου.

Χορηγός Εκδήλωσης: DOMENICA GROUP

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Ηχοληψία: RICCOS Sound & Light

Τα σχέδια του έργου, αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button