Κύπρος

Οδός και ιστορία

Τις προάλλες παρακολούθησα εντελώς τυχαία μια εξαιρετική παραγωγή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου με τον τίτλο “Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία”.

Μέσα από μια αφηγηματική παρουσίαση συσχετίζεται η ονοματολογία οδών σε όλη την Κύπρο με την ιστορική διαδρομή του προσώπου στο οποίο το όνομα της οδού ανήκει και το ιστορικό αποτύπωμα του προσώπου στο νησί μας.

Οδός Αικατερίνης Κορνάρο, Οδός Ζήνας Κάνθερ, Λεωφόρος Γιαννάκη Κρανιδιώτη, Οδός Δώρου Λοίζου κτλ. Βρήκα την προσπάθεια του ΡΙΚ εξαιρετική, γι’ αυτό και θέλησα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας. Πολύ φυσικά, έχουμε συνηθίσει τις διάφορες ονοματολογίες οδών και λεωφόρων, χωρίς πολλές φορές να ξέρουμε την ιστορία, την προσφορά και τη σύνδεση ενός ονόματος με την ιστορία του νησιού μας.

Όντως, ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του νησιού και της εξέλιξής του στην πορεία του χρόνου, από τα βάθη της ιστορίας μέχρι και σήμερα. Ονοματολογίες που αποτυπώνουν και τα χνάρια όλων όσων πέρασαν και συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Κύπρο και τους ανθρώπους της και έγιναν κομμάτι της ιστορίας του νησιού.

Εξ’ αφορμής, θα ήταν θεωρώ ωραίο και συνάμα πληροφοριακό, αν υιοθετούσαμε την αναγραφή πολύ σύντομων περιγραφών σε σχέση με την ονοματολογία ενός δρόμου, στις πινακίδες σήμανσης των οδών στην πόλη μας κάτω από το όνομα της οδού.

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button
Close