Πάφος

Ξεκινούν τα έργα για νέο Πανεπιστήμιο

O Δήμος Πάφου χαιρετίζει την έναρξη της κατασκευής της νέας πανεπιστημιούπολης του American University of Beirut – Mediterraneo στην Πάφο.  

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού ( AUB ) ανακοίνωσε ότι η Κοινοπραξία MAN Enterprise – Atlas Pantou επιλέγηκε για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του American University of Beirut – Mediterraneο στην Πάφο. Η Κοινοπραξία, η οποία επιλέγηκε μετά από αυστηρή διαγωνιστική διαδικασία, θα ξεκινήσει τις εργασίες στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η δαπάνη εκτέλεσης της πρώτης φάσης του έργου είναι της τάξης των €25 εκατ. πλέον Φ.Π.Α.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του AUB Fadlo RKhuri επισήμανε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ίδρυση της νέας μας δίδυμης πανεπιστημιούπολης του AUB στην Πάφο της Κύπρου, όπου θα τύχουν υποδοχής φοιτητές το φθινόπωρο του 2023. Το AUB – Mediterraneo, μια δίδυμη πανεπιστημιούπολη του AUB στη Βηρυτό του Λιβάνου, ιδρύεται μέσω της συμφωνίας με τον Δήμο Πάφου η οποία υπογράφηκε στην Πάφο στις 8 Απριλίου 2022. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. αρμόδια για Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις Lee Satterfield, ο Πρέσβης, μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του ΑUB Frank GWisner, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Πρόεδρος του AUB Fadlo RKhuri, καθώς επίσης Πρέσβεις, κρατικοί αξιωματούχοι και μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του AUB.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η έλευση του American University of Beirut στην πόλη της Πάφου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη αλλά και για την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο. Επισήμανε ότι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου με το κύρος και τη φήμη του AUB τοποθετεί την Πάφο στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα επιφέρει ουσιαστική πνευματική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση στην κοινωνία της πόλης και της χώρας μας.

Όπως το ΑUB στο Λίβανο, έτσι και το AUB – Mediterraneo βασίζει την εκπαιδευτική του φιλοσοφία, τα πρότυπα και τις πρακτικές του στο αμερικανικό μοντέλο φιλελεύθερων τεχνών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα προσφέρει πέντε προπτυχιακά προγράμματα το φθινόπωρο του 2023: Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομία (BA), Ψυχολογία (BS), Επιστήμη των Υπολογιστών (BS), Βιομηχανική Μηχανική (BS) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (BBA). Θα προσφέρει επίσης δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διαχείριση Μηχανικής (MS) και την Επιχειρηματική Αναλυτική (MS).

Οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στο AUB – Mediterraneo θα απολαύσουν τη μοναδική φοιτητική εμπειρία του AUB και θα επωφεληθούν από τους στενούς δεσμούς του Πανεπιστημίου με την πανεπιστημιούπολη του AUB στη Βηρυτό με τη μορφή ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών, συνεργασίας για ερευνητικά έργα και διευρυμένων ευκαιριών διαδικτυακής και υβριδικής μάθησης.

Η πανεπιστημιούπολη του AUB – Mediterraneo θα ανεγερθεί στη περιοχή των ιστορικών Αποθηκών των Χαρουπόμυλων, μόλις 1,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και ένα χιλιόμετρο από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η νέα πανεπιστημιούπολη 9.500 τετραγωνικών μέτρων έχει σχεδιαστεί από την Dar Group, μακροχρόνιο συνεργάτη του AUB που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για την τεχνογνωσία του στη μηχανική και την αρχιτεκτονική, τον επαγγελματισμό και την αριστεία των υπηρεσιών του.

Ο εκπληκτικός σχεδιασμός της νέας πανεπιστημιούπολης στην Πάφο συνδυάζει τους πλούσιους πολιτισμούς του Λιβάνου και της Κύπρου, ενώνοντας τις δύο πανεπιστημιουπόλεις του ΑUB με ισχυρό και βιώσιμο τρόπο. Η πανεπιστημιούπολη, η οποία θα ενσωματώνει τους αρχικούς τοίχους των Αποθηκών των Χαρουπόμυλων, θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, χώρους για τους φοιτητές, καφετέρια, κτίρια μικτής χρήσης (περιλαμβανομένου αμφιθέατρου), υποδομές αναψυχής και διοικητικά γραφεία συγκεντρωμένα γύρω από ένα κεντρικό ανοικτό χώρο πρασίνου. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα πράσινο οβάλ πύργο ρολογιού και μια κύρια πύλη – όλα εμβληματικές κατασκευές που αποτελούν μέρος του ιστού της ιστορικής πανεπιστημιούπολης του AUB στη Βηρυτό.

Η προσθήκη φεγγιτών, εκτεταμένης πρασινάδας και φωτοβολταϊκών πάνελ θα καταστήσει την πανεπιστημιούπολη ένα ζωντανό, ελκυστικό και βιώσιμο προορισμό. «Η συνεργασία μας με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού αποτελεί ένα κρίσιμο πυλώνα στην κουλτούρα μας για συνεχή μάθηση μέσω της ενασχόλησης με ακαδημαϊκούς. Η εταιρεία μας κτίστηκε στη ραχοκοκκαλιά της γεφύρωσης του ακαδημαϊκού πνεύματος και της πρακτικής.

Είμαστε πρόθυμοι και ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική ανάπτυξη», δήλωσε ο Patrick Abi Nader, Διευθύνων Σύμβουλος της MAN Enterprise. 

Δείτε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button